vineri, 14 iunie 2024

Coldplay şi ce nu vrei. Sau poate nu ştiai că-ţi place

Cine, dracu’, eşti tu, să-i ȋnveţi pe alţii ce să facă sau să nu facă?  https://antipresa.blogspot.com/2024/06/sa-stii-sa-i-lasi-pe-oameni-in-pace-e-o.html



"The most terrifying force of death, comes from the hands of "Men who wanted to be left Alone".

Dacă vrei să citeşti, cumperi şi cartea tov. Nicolae Ceauşescu. Absolut nimic nou sub soare, ȋn materie de propagandă. Iar forma de apărare este exact aceeaşi. Ȋn prima seară, luat prin surprindere, indignare sinceră, manifestare spontană – faţă de introducerea unui stil de muzică inadecvat momentului - ȋn a doua seară, ovaţii puternice, aplauze prelungite. E greu să le ceri oamenilor să protesteze mut, să părăsească locul pe care l-au plătit cu o sacoşă de bani.

După noile norme, suntem spectatori la un stand-up perpetuu, unde, pentru o glumă mai bună, trebuie să vizionezi o oră de vrăjeli conforme şi obscenităţi.

Introducerea surpriză ȋn spectacolul unei legende rock – acum, ofilite, ȋnţeleg, şi puse la presat de organizaţiile militante woke - a unui cȋntăreţ de altceva, ce putea să obţină decȋt un happening şi o suplimentare de fonduri pentru oengeurile de profil? E o provocare ieftină dar sigură. A fost folosită de-atȋtea ori…

Dar, oricȋt de deranjanţi ar fi ăştia care-ţi intră-n faţă ca friptura-n sȋnge ȋn farfuria unui vegan militant ȋmpotriva sacrificării animalelor - există o nişă mai enervantă de-atȋt, de care nu vorbesc nici psihologii, nici analiştii, nimeni.

Incluziunea culturală forţată nu e ceva relativ nou, deşi pare aşa, de fiecare dată. A ȋnceput imediat după communism, atunci cȋnd programele de ştiri de la postul trend-setter au făcut din emisiunea informativă, ghiveci. Pentru cine nu ştie, jurnalele de ştiri, tradiţional, erau structurate pe diverse profile. Calupuri de ştiri interne, ştiri din showbiz, ştiri externe etc. Astfel că, telespectatorul putea să aleagă dacă vizionează sau nu ceva. După care, ȋnaintea unui cȋrlig – să zicem, staţi cu noi să vedeţi imagini spectaculase cu aurora boreală – ştirea cu stilul musical ȋn dispută şi artiştii din domeniu era ȋnghiţită aproape obligat-forţat. Ȋntre timp, toată muzica numită uşoară a devenit ceva insuportabil, inclusiv ştirile despre vedetele din domeniu despre care ştiu chiar mai puţin decȋt despre fotbalul romȃnesc din zilele noastre.

Ȋntr-o iarnă, a rămas, dracu’, ȋnţepenit radioul din maşină pe o cȋntăciune d-asta uşoară de rit nou şi, după ce am apelat la toate metodele zen de făcut viaţa mai suportabilă, am zis că, dacă nu reuşim să stricăm mai repede device-ul, trebuie s-aruncăm maşina cu totul.

Din cauza asta, mi-am ucis o zi din viaţă şi-am făcut un conspect. Acum e cazul să scap de el.

Versuri şi descriere videoclip



Să ne iubim pe canapea la cătălin - te iubesc de mor, nu pot să mă abţin să nu te-ating - bit de manea cu rap sfătos, jale, jale - ȋmi ascult doar inimaaa, sunt sensual, oh…ceva - n-am ajuns la final, cine eşti tu, cum cheamă? - Featuring ceva, ecou, ecou, ecou, iubirea ta-i o boală iar eu nu mă mai fac bine - m-am aprins si te-am cuprins - cȋnd te-am văzut am zis e altceva - toată lumea e răvăşită, fuge de ceva, urmăreşte pe cineva (ca la supermarket) - părţile care atrag atenţia sunt toate copy-paste (arăbeşti, spanioleşti etc.) - depresie, spasmofie, muzică hohotită, suspinată oooooh!, nu ştiu să cȋnt dar uite, ce sufăr! – important e să te faci auzit, atunci cȋnd te fac fericit, mă doare pe mine, nu văd defectele ȋn tine - maşini ca bolizii - ce ne-am promis la 16 ani, părul fetelor suportă… - costume de gimnastă, body, vibrato, disperare, nu mai simt nici o plăcere - mulţumesc, nu mai consum, ȋmi dădeai de ȋnţeles că vrei şi tu - dacă nu ar fi gura ta, inima mi s-ar deshidrata (ceva, prim ajutor)… vedete, găteală şi beteală.  

Deci…ăăă…chiar dacă, de regulă, oamenii ascultă mai multe genuri de muzică, nu ȋnseamnă că suportă orice.

Aşa că, a fost o bună tactică (ȋn a doua zi de concert) plasarea lȋngă scenă a aplaudacilor – să n-aruncăm cu pietre ȋn ei, ȋi foloseam şi pe vremea lui Ceauşescu! – dar cei care s-au ridicat şi-au ieşit din sală au scăpat nevătămaţi cu toţii doar pentru că nu puteau să se-mpuşte-n cap.

Adică, vreo doi ani de criză, majoritatea copiilor din ţara asta n-au avut acces la ȋnvăţătură – viaţa lor e ratată, unii s-au sinucis, avem cel mai mare traffic de copii din UE – şi pe frecăţeii de mentalitate ȋi mănȋncă grija de incluziunea forţată a manelismului ȋn viaţa comunităţii? Ipocriţi plătiţi.

Ȋnsă, cei mai răi sunt, totuşi, căpcăunii voluntari. Care sunt de două feluri: cei care vor să te pună ȋntr-un sertar, ca să te-mpiedice să zburzi şi să ştie de unde să te ia cȋnd au nevoie şi cei care nu ştiu de ce nu-ţi place ce le place lor. Activismul progressist al ăstora, care parcă vor să te-nghită, la fel, nu e ceva nou. Sunt cei care nu ne dau voie să fim sau nu acceptă că suntem diferiţi, nici măcar ȋn chestiuni mărunte. Ei nu cred că e posibil să nu-ţi placă cotletul rece de berbec, de pildă, sau că nu vizionezi un anumit gen de filme (chiar fără să-l critici) şi nu acceptă altceva decȋt conceptul că noi toţi suntem la fel, pȋnă-n cuget şi-n simţiri, doar că unii sunt ipocriţi şi nu vor să recunoască.

Nu sunt cei care se ţin de tine ca rȋia ca să-ţi crească nivelul de empatie pentru ceva faţă de care vrei să păstrezi distanţa, deşi nici ăştia nu sunt cu toate ţiglele pe casă. Din cauza vremii nefavorabile.

Nu, sunt cei care se ȋncordează nervos dacă nu guşti din cotletul rece de oaie, nu te uiţi la show-ul indicat sau preferat, nu asculţi muzica lor - iar dacă o faci, ȋn momentul ăla, ȋncep să se hrănească cu tine. Te ȋnghit şi eliberează endorfine. Fiecare concesie făcută ăstora e un act parţial de sinucidere. Pentru că, după ce te digeră o vreme, iar ȋi ia cu nervi de la stomac. Şi-au găsit un proiect şi vor să-l desăvȋrşească doar că ȋncă pari stingher, neintegrat, resetat. Nu pari convins că e spre binele tău şi gȋndul că, ȋntr-o zi, s-ar putea trezi cu o revoluţie, ȋncepe să-i macine.

Vor da muzica din ce ȋn ce mai tare. Poate nu ştiai că-ţi place. Poate ai nevoie de ajutor. Get help! Pȋnă la urmă, ghiveciul de ştiri a primit accept şi dăinuie şi-n zilele noastre.

Unul dintre primele sfaturi de la psiholog, după communism – o stringenţă, nu? - s-a adresat fetelor şi femeilor care ȋntȋlneau indivizi cu comportament sexual ciudat. Dar inofensivi, după părerea specialistului. De pildă, dacă fata se trezea pipăită şi ȋnghesuită ȋn autobuz de un astfel de orientat sexual, era sufficient să se-ntoarcă spre el şi să-i spună: Nu-mi place. Iar individul s-ar fi retras la cabine, ca după cartonaşul roşu.

Adică, sunt unii care nu ştiu că nu-ţi place. Sau poate nu ştiai că-ţi place.

Daţi muzica mai tare!

P.S. Există şi manelismul religios. Ceva jalnic de prin nordul ţării, care se prelinge ȋn toată ţara. Insuportabil!

Cum transmiţi că vrei să fi lăsat ȋn pace? - “Braţele ȋncrucişate, privirea ȋn altă parte sau corpul ȋntors ȋn altă direcţie, indică blocaj.”  https://antipresa.blogspot.com/2024/06/13-semne-de-netagaduit-ca-cineva-vrea.html#more

Teoria Țapului ispăşitor   https://antipresa.blogspot.com/2024/06/teoria-tapului-ispasitor.html



“Acum, cred că oricine ascultă e de acord că “reabilitarea psihologică a speciei umane” este ceea ce are nevoie această lume! Deci, legați-vă de fotoliu, asta va fi cea mai interesantă și incitantă conversație pe care ați auzit-o vreodată. Jeremy, mulțumesc pentru c-ai acceptat să vorbești cu noi.”  https://antipresa.blogspot.com/2022/06/solstitiul-de-vara-21-iunie-2022.html

Delia, acuzată că a plagiat “Da, mamă“. Opiniile specialiştilor muzicali: „Când adormi noaptea cu iPod-ul în urechi, dimineaţa te trezeşti mare compositor”  https://adevarul.ro/showbiz/muzica/delia-acuzata-ca-a-plagiat-da-mama-opiniile-1635250.html#google_vignette

Aţi dat drumul la televizor? Bravo! Uite acum mă duc la tablă, să vă vorbesc despre inteligenţa artificialăhttps://freefrompress.blogspot.com/2024/06/anxietate-vesti-bune.html#more

Informare sau "educare"

Electorale 2024 – Valiza cu ȋndoieli  https://freefrompress.blogspot.com/2024/06/this-is-all-about-living-locally.html

Vȋnătoarea de vrăjitoare on-line  https://freefrompress.blogspot.com/2024/06/vinatoarea-de-vrajitoare-on-line.html#more

10 leacuri bizarre pentru chelie, din toată lumea  https://antipresa.blogspot.com/2024/06/10-leacuri-bizarre-pentru-chelie-din.html

Oameni şi somoni de “cultură”  https://freefrompress.blogspot.com/2024/06/oameni-de-cultura.html#more