luni, 21 mai 2012

ALEGERI 2012


NIMIC DE VOTAT

Inainte să debuteze official Campania electorală, a avut loc un reshuffle pe scena politică ce a dat ocazia reluării aceleiași discuții fără scop despre traseism alături de mirarea că un partid, PDL-ul, sucombă. Discuții fără rost, pentru că navetiștii între partide au existat întotdeauna, doar politica se face pentru grupuri de interese nu pentru ideologii, iar PDL-ul s-a devorat singur din propria prostie. Cel mai important lucru însă, pe care toată lumea s-a făcut că nu-l observă este faptul că acest traseism, chiar înaintea campaniei electorale, a împiedicat intrarea unor oameni noi în politică. De exemplu, dacă PSD-ul nu îngurgita organizația Frunzăverde de la Caraș Severin ar fi trebuit să propună figuri ceva mai noi care ar fi caștigat poate, avand în vedere prăbușirea partidului de la putere. Așa, se dovedește că politica e un club cu circuit închis iar electoratul se poate spune că n-are de ales, avand în vedere că oferta este  aceeași de 22 de ani. In același timp, politica se radicalizează și la noi, la stanga și la dreapta, cu mici întreruperi de stat cu picioarele în două luntrii, adică la centru, după cum îi aranjează pe unii sau pe alții. Mai exact, cei din dreapta își arată milostenia prin ajutoare pentru categorii sociale considerate defavorizate iar cei din stânga pupă icoane și dau bani la biserici. Beneficiarii, “săracii” votanți și Biserica, zic să fie primit și iau de la toți. Electoralul “călduț” este prins, astfel, ca-ntr-o menghină, între tarlaua capitalismului unde muncește și este plătit ca un sclav și adăpații de la stat. Electorat și nu prea, pentru că, neavând de ales, nu votează.  Când se va da rezultatul alegerilor, însă, fiecare partid se va lăuda că votanții lui sunt, în principal, absolvenți cu studii superioare, orice mai înseamna asta în zilele noastre, la fel cum televiziunile se laudă că publicul lor e din mediul urban, orice înseamnă urban în Romania. In realitate, și publicul de telenovele și cel ce se găsește în pelerinaj la moaște poate fi cât se poate de urban și de intellectual.
In ceea ce privește schimbarea de generație, deocamdată e din rău în mai rău. Am sărit de la bătrânul edec direct la clasa întâi primară cu cei doi politicieni apăruți după sfârșitul lumii. Discursul pentru presă pe care l-au ținut înainte de trecerea noului govern prin Parlament a fost unul de început de școală în care ei erau profesorii dar și învățăceii. Chiar a zis cineva că, probabil, ziariștii au plecat cu rățuște în piept de la conferința de presă. Apoi, la înscăunarea lui Ponta în postura de prim-ministru, ni s-a tăiat răsuflarea când am auzit că însăși mama prințului infantil a participat la înscăunare. A trecut ceva vreme și, după ce a înjghebat un govern alcătuit în funcție de ce-a găsit în cutia de Sugestii și Reclamații, noul Titolescu a rămas același purtător de cuvant al PSD-ului. Ponta, fă-te că lucrezi!
Presa, însă, e nebună după el! Toate posturile de știri întrerup transmisia de zeci de ori pe zi ca să-l dea pe el cum traversează strada sau cum anunță a mia oară ca va întregi salariile și pensile. Realitatea a împărțit, la un moment dat, ecranul în trei și pe margini erau doi invitați din studio, asezați, desigur , iar la mijloc Ponta în mișcare. Ca în prezentarea la Mannix . Sau la Pistruiatul. In scurtă vreme chiar și electoratului PSD o să i se ia de el.
De cealaltă parte, colega lui de bancă, tânara și discriminata pozitiv Roberta Anastase n-a reușit să scape de ch-ch-iala specifică anilor de liceu tot așa cum n-o să scape niciodată de cele 20 kg în plus.  Scena politică a sexului slab reprezentat este completată cu doamne robuste și tapate ca Sulfina, Rovana și culmea bretonului, Corina Dumitrescu, aspirantă la funcția de ministră a învățământului. Că veni vorba, în iarnă,în timpul manifestațiilor care au pus Rtv-ul din nou pe telecomandă, a fost invitată la emisiunea lui C. Striblea o profesoară de sport. O fată tânară și responsabilă care spunea că are o meserie pe care și-o face conștiincios, “eu îi învăț pe copiii să respire, spunea ea” , că e căsătorită și are doi copii și că, pentru c-a jucat toată viața după regulile bunului simț, se așteaptă să aibă o viață decentă indiferent de cine e la putere. Dac-ar fi știut Striblea, nici n-o chema! Liliana Ruse era disperată: Da’ ceilalți, de ce nu vă plac, întreba ea în gol. Dar profesoara o ținea pe-a ei: că n-o interesează politica și cadourile tâmpite pe care le trimit liderii de sindicat cadrelor didactice de Paște și de Crăciun. Acum, după ce-au venit “ceilalți”și după două tentative de miniștri eșuați, învățământul s-a ales cu tac-su, un lider de sindicat. Până la urmă profesoara nu va avea încotro și va trebui să se vopsească blondă pentru că i se va umple debaraua de vopseluri de păr ieftine de la sindicat.
Clasa pregătitoare ce vine după prăfuiala asta am văzut-o déjà la agapele organizațiilor de tineret ale partidelor: o altă generație care își dă seama că nu poate reuși prin mijloace normale dar care vrea să parvină cumva. La PSD mai prost îmbrăcate(îmbrăcați),în chinezării, la PDL, de prost gust, în costumații tigrate(lumea întreagă așteaptă să iasă definitiv din modă așa ceva) iar la PNL, direct dansatoare lascive, în ideea că “sportul” ăsta va ajunge sport olimpic. La ultima serbare de partid, Tăriceanu și Antonescu rânjeau de parcă atunci ieșiseră din apă. In costum de baie. Perechea țațelor, sexul tare aspirant, de la toate partidele, abia acum a învățat să-și dea pantofii cu cremă dar, în douăzeci de ani, va învăța și să-i lustruiască.
In rest, se poate spune că experimentul Romania pare să fi reușit, de la securistul controlor ceaușist la control freak american adică, de la dictatura de care eram conștienți la  democrația cu căpăstru și ochelari de cal. De la 1 Mai muncitoresc la 1 Mai birocrățesc. De la interzis politicienilor în biserică la Patriarhul Daniel închiriat cu ziua de Adrian Năstase. Isus Christos era déjà angajat pe afișele lui Vadim. Păi, dacă americanii au de ales între un fundamentalist religios și căsătoria între homosexuali noi de ce-am fi mai liberi! De-asta, chiar dacă intelectualii români cred că știu cu ce se mănâncă “dreapta”  și își permit să le dea lecții altora, tot francezii sunt cei mai liberi pentru că ei nu înghit shit-ul politicianului vedetă, a falsei familii, falsei credințe etc.
Colac peste pupăză, a apărut și filmulețul care, chipurile, a redescoperit originea poporului român așa că, dacă vreun pui de dac vrea să-și facă transplant de măduvă trebuie să-și caute rădăcinile în altă eră geologică. Parcă asta era problema noastră!