joi, 17 decembrie 2015

Discursul președintelui Iohannis la un an de mandat





Domnule Presedinte al Senatului, (Tăriceanu, zis și Oblio din pădurea celor două suspendări fără rost.)
Domnule Presedinte al Camerei Deputatilor, (Şeful de Sala deputaților care ne-a servit umil la a doua suspendare.)
Domnule Prim-ministru, (Sf. Consens care salvează actuala clasă politică.)
Doamnelor si domnilor ministri, (Şi tu, dragă Dragu, ministra ministerului de 2 lei.)
Excelentele voastre, doamnelor si domnilor ambasadori, (Numai noi știm cum am ajuns Președinte! Şi Ponta!)
Onorati parlamentari, (Pup eu unde scuipă poporul în sondaje!)
Doamnelor si domnilor, (Oameni simpli.)

Am dorit ca la inceputul acestei noi sesiuni parlamentare sa ma adresez dumneavoastra, celor care, in urma votului cetatenilor, sunteti parte a organismului reprezentativ suprem, Parlamentul. (Mai précis, intestinal gros, organul genital, coșmarurile și noaptea minții.)

Va rog sa priviti prezenta mea in fata Camerelor reunite ca pe un semn de deschidere si respect fata de puterea legiuitoare. Ca Presedinte al Romaniei imi asum astfel o relatie de colaborare institutionala corecta si de parteneriat cu Parlamentul. (Icnesc de respect pentru voi și vreau să părem că ne-avem bine ca să nu ne iasă vorba că umblăm cu suspendări și dizolvări de putere.) Un asemenea parteneriat raspunde spiritului Constitutiei si asteptarilor cetatenilor. (Tu, să vorbești doar în spiritul și moaștele Constituției, să nu ne spui nouă ce așteptări s-avem!) Dar in acelasi timp are si insemnate ratiuni practice. Puterile statului, desi separate, sunt de fapt chemate sa lucreze impreuna in serviciul cetatenilor. Progresul unei natiuni nu se poate naste din conflict permanent intre cei chemati sa o reprezinte, ci din efortul lor comun. (Bla, bla, bla!)

Momentul de astazi nu va ramane unul singular in decursul mandatului meu. In spiritul acestui parteneriat, imi propun sa vin in fata dumneavoastra la inceputul fiecarei sesiuni parlamentare, pentru a vorbi despre prioritati, despre temele care ii preocupa pe romani si despre solutiile posibile. (O să-i ducem cu zăhărelul în parteneriat.) Nu intamplator, mesajul transmis astazi de la tribuna Parlamentului vine dupa o serie de consultari cu partidele politice, cu Presedintii celor doua Camere si cu reprezentanti ai societatii civile. Acesta este modul in care inteleg sa dau continut rolului de mediator si integrator al Presedintelui. (Mihalache mi-a zis-o p-asta. A zis că dacă altceva nu iese, măcar să-mi rămână treaba cu “mediator și integrator”.)

O spun direct: imi doresc un Parlament puternic. (Aruncă o monedă!) Pentru ca un Parlament slab inseamna o veriga slaba in constructia democratica. (Pune-ți ochelari! Ăsta e cel mai gras parlament din lume!) Pentru ca un Parlament lipsit de credibilitate nu face decat sa indeparteze cetatenii de politica si sa lase loc indoielii, resemnarii sau cinismului. (Cu “resemnarea” s-ar putea să nu mai prea…) Parteneriatul Presedintelui cu Parlamentul raspunde nevoii de a restabili increderea in aceasta institutie fundamentala a democratiei. Dar este important ca si actiunile dumneavoastra, deopotriva, sa fie in acelasi sens. Un Parlament ferm in materie de integritate, corect in raport cu cererile justitiei, responsabil in actul de legiferare, activ in atributiile de control si transparent in conduita va fi, cu siguranta, privit altfel de cetateni. (Bla, bla, bla! Ca să aibă și televiziunile cu ce să mă citeze ca propovăduitor al schimbării.)

Doamnelor si domnilor, (A mai trecut o pagină din viața noastră!)