luni, 25 septembrie 2023

Cursa de ogari


https://www.smh.com.au/politics/nsw/the-reason-nsw-is-seeing-a-spike-in-greyhound- dog-deaths-and-injuries-20230818-p5dxk6.html (Mary Ward, August 27, 2023 — 5.00am)



Cum se mai distrează “civilizaţii”, ȋntre un certificat verde şi o amuşinare de carbon bovin.

New South Wales, Australia - Ȋn perioada 2022-2023, ȋn cursele de ogari au murit 65 de cȋini, faţă de 51 ȋn anul precedent. La fel, rănile severe – cele care incapacitează animalul ȋntre 28 şi 90 de zile – au fost ȋntr-o mare creştere, 62 faţă de 29 ȋn 2022. Evident, eutanasierile sunt puse separat, mascȋnd adevăratul număr de victime.

La un moment dat, cursele de ogari aproape au fost interzise dar cȋştigurile, mai ales din pariuri, au ȋmpins atrocitatea mai departe. Profiturile au ȋnregistrat noi recorduri.

Accidentările, mai ales la curbele periculoase, unde cȋinii ȋşi pierd echilibrul şi se ȋmpiedică unii de alţii, sunt de neprivit. Se alocă bani pentru o mai bună siguranţă a pistelor, guvernul face o comisie de anchetă dar nimic nu se schimbă. Ogarii sunt, ȋn continuare, crescuţi ȋn cuşti, ţinuţi la dietă şi dresaţi prin metode barbare să facă bani pentru stăpȋni.

Ȋntr-un final, se spune, accidentările teribile şi morţile sunt doar evenimente nefericite şi, deh!, se ȋntȋlnesc ȋn toate concursurile sportive.

Mă-ntreb de ce casele de pariuri de la noi nu oferă şi pachetul de pariuri pe moarte? Noi suntem ȋntr-o continuă cursă de ogari.