miercuri, 16 ianuarie 2013

EMINESCU PE FORUM





Ieri, Cristian Tudor Popescu a comis un lucru bun, nu știm dacă involuntary sau nu. Biserica Ortodoxă Română, al cărui tupeu afurisit ne poluează inspirația, vrea să-i excomunice pe cei care n-au de gând să-și lase leșurile să se-nverzească la lumina lumânărilor topite și sub privirile bolnave ale curioșilor dependenți de inhalarea mirosului de mort amestecat cu tămâie. Fiindcă aniversarea poetului și înmormântarea forțată se discută cam în aceeași perioadă, C. T. Popescu a scris un articol în care își exprimă părerea că, dacă S. Nicolaescu n-a fost petrecut dintre cei vii cu preot pentru că s-a incinerat atunci, autorului versurilor din Impărat și Proletar, i s-ar fi anulat și botezul. Acestea fiind spuse, o ploaie de comentarii, mai ales contra, au umplut forumul. Majoritatea îl contrazic pe CTP, “omagiindu-l”, în registrul zilnic, cu înjurături dar aduc, indirect, un omagiu poetului citând, de cel puțin 20 de ori, alte versuri ale lui Eminescu. In felul ăsta, într-o zi în care Becalii iar a scuipat pe toate posturile, Mihai Eminescu a fost, totuși, aniversat.
 




Tot în aceeași zi, când pe patrioții suferinzi îi seacă la inimă să-l vadă canonizat pe “poetul nostru național”, niciodată n-am înțeles ce rost are înșiruirea asta de cuvinte, criticul literar Alex Stefănescu a dat câteva mostre din gândirea “eminescologilor” pe care lumea nu poate să-i încapă dar mintea elevilor e musai să-i cuprindă pentru că prețioșii se produc în manuale. Există un current printre intelectualii români cum că nimic nu e mai important decât un limbaj supra-elevat. Poate citește d-l Alex Stefănescu și cum este caracterizat D-l Goe în aceleași manual sau cum arată un manual de istorie, de la aceeași editură probabil, manual care i-a făcut pe elevii unei clase a opta să aleagă, pe loc, geografia la examenul de capacitate. E evident ce se întâmplă când astfel de pompozități absurde sunt impuse elevilor: toată lumea învață pe de rost și nimeni nu înțelege nimic însă, cel mai grav e că, odată luat examenul, nimeni nu se mai apropie de vre-o carte, devin alergici.
Bine că sunt profesori care scriu cărți mult mai bune decât manualele, pe care elevii le cumpără din librării și după care învață, ignorând manualul de la clasă!