vineri, 5 iulie 2024

Diete. Ce să mănȋnci ȋntre două tururi de alegeri ca să nu te-ngraşi?

Smart Cities, Oraşele Viitorului  https://freefrompress.blogspot.com/2024/07/smart-cities-orasele-viitorului.html#more


Nimic. Ȋn orice caz, nu trei banane pe zi şi nici trei tururi de scrutin. Bananele sunt recomandate de specialiştii lu’ peşte, din presă, ȋn această perioadă a anului, pentru că e vremea fructelor de sezon şi nu se mai vȋnd. Trei banane? Doamne fereşte! Doar dacă ȋnfuleci tot atȋtea dulcolaxuri. Bananele sunt dulci (nerecomandate diabeticilor) şi constipă. Deci, ȋngraşă.

Alegerile ȋn două tururi - şi cu parlamentarele trei - ȋngraşă legitimitatea aparentă. Adică, fiindcă majoritatea alegătorilor nu sunt mulţumiţi de candidaţii “cu prima şansă”, se ţine un al doilea tur, după o campanie disperată de persuasiune şi apel la conştiinţa civică a ȋndărătnicilor. Deci, al doilea tur nu are alt ţel decȋt să-l facă pe ales mai legitim, după ce o parte din nemulţumiţi au ȋnghiţit momeala.

E o minciunică, prăjită şi ȋndulcită ȋn ploaie de zahăr cernut, care ȋngroaşă gleznele. De la stat ȋn picioare la coadă la vot.

Ce nu spun ei despre această reţetă de slăbit voinţa şi simţul critic al alegătorului, este că, dacă legea ar prevedea, odată pentru totdeauna, să fie doar un tur de scrutin indifferent despre ce alegeri este vorba, prezenţa la vot ar putea fi chiar mai mare decȋt acum.