joi, 13 iunie 2024

Arafat, IGSU, Epic Drama

Coldplay şi ce nu vrei. Sau poate nu ştiai că-ţi place  https://freefrompress.blogspot.com/2024/06/coldplay-si-ce-nu-vrei-sau-poate-nu.html


Sunt două capodopere detectiviste care rulează acum - ȋn buclă, deşi n-ar trebui – pe Epic Drama, ȋn care acţiunea şi viaţa sunt plasate undeva prin anii 1960-1970. Anii nostalgici lăsaţi ȋn urmă de exhibiţionismul, vulgaritatea şi alte deschideri şi descinderi ale societăţii intrusive şi inclusive de mai tȋrziu.

Unul din laitmotivele filmelor englezeşti este să le dea personajelor replici prin care să se arate disperate de viaţa anostă de provincie şi mentalitatea statornic conservatoare, pentru ca apoi să panorameze ȋntreaga scenă, din cel mai favorabil unghi, ca să determine telespectatorul să pice ȋn admiraţie.

Anii nostalgici, oricare ar fi ei, sunt plini de drame personale, dar nu copleşiţi, ca acum, fiindcă, ȋn epocă, nu exista share-uiala. Exista bȋrfa, volatilă şi, ȋntr-o oarecare măsură, discretă. Apoi, exista jena de a strica viaţa altora cu problemele personale. Adică, dacă străbăteai o stradă de la un capăt la altul, observai preocupări şi stări diverse. Omul avea o viaţă. Cȋnd trecea maşina de ȋngheţată, pe lȋngă fiiistic, cacao, vanil, n-auzeai şi vedeta a povestit drama prin care a trecut.