
Ambele
evenimente au fost oarecum trecute cu vederea de presa românească, mai ales
alegerea Papei, excepție făcând România TV care a avut un trimis special la Vatican
și Radu Banciu care a vorbit despre eveniment la propria emisiune de la B1 TV.
![]() |
MARIAN OPRISAN DE-A STANGA CREDINTEI |
In rest,
ziua de ieri a fost una din multele în care s-a vorbit despre salmonele,
paraziți și aflatoxină fără să se lămurească ceva. Practic, de câteva
săptămâni, de la calul pe care se pare că-l mâncăm fără să vrem, până la
produsele consumate zilnic, pui, lapte, pește, curcan, în orice înfigea românul
furculița seara în timp ce se uita la știri se putea afla o toxină care dădea,
mai devreme sau mai târziu, celebrul cancer foarte profitabil de mestecat de către
mass-media zilelor noastre.
Deși România
e “infestată” de comunicatori, pe toată perioada discuției despre orătănii, nici
un animal cu două picioare, politician, ziarist, zootehnist, n-a reușit să
vorbească articulat despre problemă. Păpușelul ăsta de la Agricultură trebuia
să spună imediat ce a deschis gura fraza “România nu exportă carne tocată de
cal iar carnea macră de cal se deosebește de cea de vită”, ăsta de la Sanitar-Veterinară
trebuia să-și înceapă comunicarea dezlânată cu “Laptele n-a ajuns în magazine”
și abia apoi să spună că laptele unguresc a ieșit curat la analize spre
deosebire de cel românesc ale cărui rezultate mai durează iar reprezentantul
lăptarilor trebuia să rostească scurt: “Producătorul însuși s-a autosesizat în
legătură cu aflatoxina și laptele a fost oprit de la comercializare” și nu să
ne atragă atenția că, în America, e permisă o cantitate toxică de zece ori mai
mare. America nu e un exemplu la mâncare și sănătate publică!