luni, 8 decembrie 2014

I CAN’T BREATHE! Libertatea de respirare.

În țara noastră, pentru c-așa trebuie să-i spunem, până nu vom mai fi, deoarece “România” începe să sune impersonal, ca un deșert cu o singură miză-apărarea granițelor, în țara noastră, deci, ceața continuă și la propriu și la figurat.

Deasupra, nebuloasa politică se-nvârte-n cerc refuzând să accepte mesajul alegerilor și să se risipească lăsându-ne să respirăm iar, la bază, presa, nemișcată în menirea pe care și-o atribuie, aceea de propagandistă de bine, ne scuipă cu fum de scenă.

Pe lângă ghiveciul de știri interne, unde sunt asortate la grămadă cazuri sociale, politică, becalii, cântăciste-maneliste, inundații devastatoare în cotețe de găini și sezoniera reclamă ascunsă la vaccin anti-gripal, presa atinge, în treacăt și inexact, o situație foarte gravă care se derulează acum în Statele Unite, anume protestele I CAN’T BREATHE!, ca urmare a decesului mai multor oameni în urma acțiunii poliției dar, mai ales, a netrimiterii în judecată a celor considerați, de stradă, vinovați. Victimele sunt afro-americani, deci se invocă și o tentă rasistă, dar există impresia că în general populația săracă este agresată și nedreptățită.

În sfârșit, dacă în alte cazuri poliția poate să invoce, într-o oarecare măsură, legitima apărare sau impresia de pericol iminent, în cazul lui Eric Gardner, grație filmulețului înregistrat cu telefonul la fața locului, lucrurile sunt clare. Atât de clare încât ar trebui să potolească imigrația.