luni, 8 decembrie 2014

I CAN’T BREATHE! Libertatea de respirare.

În țara noastră, pentru c-așa trebuie să-i spunem, până nu vom mai fi, deoarece “România” începe să sune impersonal, ca un deșert cu o singură miză-apărarea granițelor, în țara noastră, deci, ceața continuă și la propriu și la figurat.

Deasupra, nebuloasa politică se-nvârte-n cerc refuzând să accepte mesajul alegerilor și să se risipească lăsându-ne să respirăm iar, la bază, presa, nemișcată în menirea pe care și-o atribuie, aceea de propagandistă de bine, ne scuipă cu fum de scenă.

Pe lângă ghiveciul de știri interne, unde sunt asortate la grămadă cazuri sociale, politică, becalii, cântăciste-maneliste, inundații devastatoare în cotețe de găini și sezoniera reclamă ascunsă la vaccin anti-gripal, presa atinge, în treacăt și inexact, o situație foarte gravă care se derulează acum în Statele Unite, anume protestele I CAN’T BREATHE!, ca urmare a decesului mai multor oameni în urma acțiunii poliției dar, mai ales, a netrimiterii în judecată a celor considerați, de stradă, vinovați. Victimele sunt afro-americani, deci se invocă și o tentă rasistă, dar există impresia că în general populația săracă este agresată și nedreptățită.

În sfârșit, dacă în alte cazuri poliția poate să invoce, într-o oarecare măsură, legitima apărare sau impresia de pericol iminent, în cazul lui Eric Gardner, grație filmulețului înregistrat cu telefonul la fața locului, lucrurile sunt clare. Atât de clare încât ar trebui să potolească imigrația.




Eric Gardner, un om de 43 de ani și șase copii, vindea țigări… la bucată (greu de crezut pentru noi, nu!) pe stradă, undeva în New York. La noi s-a spus că vindea țigări de contrabandă, ceea ce tot n-ar fi fost cine știe ce, numai că, dacă spui “contrabandă”…sună într-un fel.

Deci, Eric Gardner vindea țigări la bucată pentru câțiva bănuți pe zi și era tolerat să facă asta pentru că nu deranja pe nimeni, până-ntr-o zi când un ofițer zelos i-a zis să plece iar el n-a vrut.

Înregistrarea are vre-o două minute și ceva. În primul minut, omul se roagă de polițist să-l lase în pace- “n-am făcut nimic”, “îmi văd de treaba mea”, lăsați-mă în pace, că n-am vândut nimic”- iar în al doilea minut este omorât.

Cei doi ofițeri NYPD îl plachează din față și din spate, el se opune arestării cu “Nu m-atingeți!” fără să lovească sau ceva, polițistul din spate îl prinde de gât pe Eric Gardner cu brațul, cei doi îl pun la pământ, vin întăriri-se vede cum un altul se lasă cu toată greutatea pe capul lui lipit de trotuar, Omul mai apucă să strige de câteva ori I CAN’T BREATHE! după care, fix într-un minut de la începerea “arestării”, un polițist se apropie de cel care filmează: “Back off!”. Eric Gardner nu mai mișca.

Well, și-n filmele cu karate o omorâciune dura mai mult!

Interesant este că, la începutul anului, un tânăr din Detroit a murit, după ce a fost parfumat cu spray cu piper de către gărzile unui mall, strigând tot I CAN’T BREATHE! dar n-a fost crezut: Dacă poti să vorbești, poți să și respiri!, i s-a spus.

Ai zice că, libertatea de exprimare e totuna cu libertatea de-a respira, dar nu e!

Uneori, “exprimarea” unora sufocă “respirația” altora, așa ca-n reclama pe care și-a făcut-o Walmart dupa întâmplarea de la mall-ul din Detroit:.

În reclamă, o fetiță primește un telefon de la tatăl ei și se aruncă bucuroasă de gâtul lui.
I CAN’T BREATHE!, zice el glumind.

P.S. Să mă scutiți de “comunisme”!

McKenzie Cochran, 25 ani, a murit după o confruntare cu gărzile unui mall din Detroit care l-au dat cu spray cu piper și l-au pus la pământ. Tânărul a strigat că nu poate să respire dar n-a fost crezut: Dacă poti să vorbești, poți să și respiri! http://www.nydailynews.com/news/national/video-shows-man-died-confrontation-mall-cops-shouting-breathe-article-1.1596785 Thursday, January 30, 2014

“I CAN’T BREATHE!

“Unlike the death of Michael Brown we have the actual film of the death of Eric Garner. Mr. Garner was a heavy set black man who spent his days selling loose cigarettes on the streets of New York City. He dressed in casual clothes and simply offered his wares to those passing by. There are no reports of anyone feeling abused or harassed by the rather large black man. He simply was selling cigarettes. Most of the cops in the area knew Mr. Garner and, for the most part, they left him alone to earn a few dollars a day. However, one day a cop told him to move on. The film captures the event. Mr.Garner is protesting the order to move on. A cop places his arm around the neck of Mr. Garner in a chokehold. Mr. Garner says, “I can’t breathe”but the cop does not let go. Within a few moments the body of Eric Garner lies on the sidewalk and he is dead.”
 http://theimpudentobserver.com/world-news/i-cant-breathe-2/
 http://www.theguardian.com/us-news/video/2014/dec/04/i-cant-breathe-eric-garner-chokehold-death-video
“Hands up! Don’t shoot!” http://www.thedailybeast.com/articles/2014/12/03/i-can-t-breathe-i-can-t-breathe-a-moral-indictment-of-the-nypd.html 

UPDATE 
"A man who posted anti-police rants online shot dead two New York City policemen as they sat in their patrol car Saturday, an attack that further shook a city where community-police relations have been tense following the deaths of unarmed black men at the hands of cops." http://www.latimes.com/nation/la-na-ny-shooting-20141221-story.html#page=1