marți, 9 mai 2017

Kitschul și fascismul



O. K., să recuperăm!

Asortat cu nonsubiectul (cum ar zice un Înțelept) fraudării alegerilor din 2009 și pînă la apariția unei înmormîntări naționale culese de pe facebook sau a “vremii capricioase”, s-a scuturat în presă, zile-n șir, deschiderea unui așa-zis muzeu al kitschului îndreptat cu precădere împotriva peștelui de pe televizor, coșmarul communist al intelectualilor intrați, după Revoluție, în TV, și rămași acolo de aproape treij’ dă ani. A doua afecțiune recurentă – nu știm de cine sponsorizată – este invocarea fascismului, în diversele denominații ale sale (numai în esență, nu!) funcție de cum îl aranjează pe “purtătorul de mesaj”.

Fascismul, după Hitler, grație evreilor care au avut grijă ca lumea să nu uite dar și pentru că totul se transformă, este acum puțin invocat sub formă de superioritatea rasei dar practicat zilnic în esența lui, mai ales modernă, de “superioritatea clasei”. Fasciștii ucideau pe oricine li se opunea, indifferent de rasă.

Kitschul, la fel, a evoluat de la “artă” ieftină, ușor vandabilă, pînă la, să luăm un exemplu la întîmplare, 95% din tot ce se promovează în televizor. Kitschul ucide bunul simț, acela cu sensul englezesc de inteligență înnăscută (sau naturală) care te face să-ți spui “Şi eu, cît sunt dă prost, și pot să-mi dau seama că ăsta e prost gust, toată ziua!”.