marți, 5 iulie 2011

BACALAUREAT 2011

ACADEMIA DE CORUPTIE POPULARA

Zilele astea s-a făcut rating din dezastrul scos la iveală de imposibilitatea de a măslui examenul de bacalaureat. Ca să fie pe placul publicului şi anti-Băsescu, televiziunile şi unii politicieni i-au compătimit pe picaţii la bacalaureat, cei mai mulţi cu 1, pentru că nu vor putea merge la facultate. Bine că ne-a păzit Dumnezeu!
Deşi, din pornire, toate invectivele erau îndreptate împotriva ministrului învăţămantului şi proştii strigau “prostul de Funeriu” printr-o făcătură marca RTV, în final, surpriza a fost că cei mai mulţi invitaţi au dezaprobat trecerea unui examen prin fraudă. Excepţie au făcut onorabila doamnă E. Andronescu, V.Ponta şi ziariştii care au spus că şi ei au copiat la bacalaureat şi cărora li se părea normal şi scuzabil.
Doamna ex-ministră a făcut o socoteală şi i-a dat 1 mil. de victime, adică peste o sută de mii de picaţi înmulţit cu doi părinţi înmulţit cu ‘n’ bunici egal un mil. de bulversaţi iar V. Ponta a condamnat intenţia ministrului Funeriu de a demonstra minciuna examenelor prin sacrificarea unei generatii. Cu alte cuvinte aceşti absolvenţi de liceu anti-şcoală sunt nişte eroi care şi-au dat obştescul sfărşit al diplomei pe altarul adevărului. In legătură cu examenul s-a discutat în gol despre nimic şi s-a bătut campii politic în loc să se recunoască un adevăr simplu, anume că şcolile profesionale trebuie să rămană ceea ce sunt de fapt, adică nişte şcoli de meserii care se absolvă printr-un examen de profil şi nu cu integrale şi eseu psihologic. Cei care i-au sacrificat pe aceşti copii sunt cei care i-au lăsat fără o meserie în viaţă adică fără posibilitatea de a-şi caştiga painea şi a fi independenţi, dar numai buni să faca rating. Pionierul post-decembrist o să le ridice un monument al eroilor indolenţei nerăsplătite cu diplomă, Pro-tv o să-i invite la Dansez tragic-porno de nota 1,57 iar emisiunile tabloide o să le invite pe unele fete să-şi dea chiloţii jos şi să pară chiar mai proaste decat sunt. Olăriţa academiciană de răsunet mondial, o să-i înveţe meseria de trăncăneală fără rost şi pupat tălpile turnătorului ceauşist mai ales că Antena a avut cel mai mult de caştigat pentru că adevărul de la Bac a acoperit oda sinistră pe care nişte tampiţi mai proşti decat proştii au adus-o spre slava patronului lor spiritual. Aşa ceva nu se face nici dacă te tăvăleşti pe jos de foame! Mai bine cerşeşti decat să te spurci în halul ăsta! Ai zice că le-a luat Dumnezeu minţile ca să se facă singuri de ras şi să-şi desconspire adevărata faţă.

După bacalaureat urmează examenul de titularizare despre care se va vorbi, ca în fiecare an, în necunoştinţă de cauză. Televiziunile se vor uita pe listele cu note mici şi se vor mira de cat de proşti sunt unii şi cat de deştepte sunt ele. De altfel RTV şi-a permis să radă şi de engleza politicienilor, inclusive de engleza lui I. Iliescu, în condiţiile în care, la ei, cred că nu racaie nici unul vre-o boabă străineză în afară de Laura Chiriac. Cea care conducea taifasul de weekend era Saviana Rusu, ‘cultă’ cum o ştim, care nu ştia probabil că I Iliescu vorbeşte vre-o şase limbi străine. E greu să le explici tampiţilor cu 9 şi 10 pe copiate că 7,40 era o notă mare la exigenţele după vremuri.
Despre Titularizare:
Acest examen este atat de îmbarligat încat nici la minister nu cred să-i dea de capăt. In primul rand facultăţile nu pregătesc profesori. Cursurile de pedagogie se cumpără şi trebuie înghesuite într-o programă de cinci ani comprimată în trei ani. Apoi, bibliografia, la unele discipline, este alta decat cea de la cursuri, deci trebuie învăţată separat. In plus, în Romania mereu surprinzătoare, metodica se schimbă în fiecare an cu două săptămani înainte de examen iar dacă vrei să ceri o informaţie dintr-un astfel de lăcaş de cult cum e inspectoratul e bine să fii pregătit să primeşti o găleată de lături asa încat să-ţi fie atat de ruşine încat să nu mai îndrăzneşti. De altfel candidaţii sunt ocăraţi chiar înainte să se înscrie: degeaba vă înscrieţi că e greu, n-aveţi cum să luaţi. Unii chiar nu se mai prezintă iar alţii nici nu încearcă de scarba ăstora dar şi a mancătoriei din învăţămant şi nu din cauza salariului cum zic sindicaliştii, pentru că nu toată lumea are probleme materiale.
Asta se întamplă pentru că sistemul trebuie conservat aşa cum e de multe zeci de ani adică, în învăţămant, trebuie să intre cine trebuie, să primească un serviciu bun copiii lor sau ai primarului de comună sau ai femeii de serviciu de la primărie etc. Examenul de titularizare e făcut special ca să pice cei care vin din ‘afară’ iar şcolile cu cateva zeci de elevi sunt ţinute ca să dea de muncă ăstora care copiază la bac şi merg la facultăţi de “x şi o” cum le spun profesorii cu facultate adevărată. Salariile alea, mici asa cum sunt, sunt luate pe seama sacrificării copiiilor de la ţară, cărora au tupeul să le dea şi meditaţii plătite deşi ei nu ştiu nici pentru ei. Multe profesoare sunt făcute din învăţătoare adică ele se titularizează pe învăţătoare şi, ca să vezi, exact la şcoala unde urmează să predea e un post de limbi străine care li se repartizează. Niciodată nu se scot la titularizare posturi în oraş iar, la ţară, posturile de profesori de desen, muzică, sport, religie sunt aproape totdeauna cu dedicaţie şi e foarte greu pentru un absolvent de facultate din aceste domenii să ia locul uneia lăutărese care, cand nu cantă la nunţi, e profesoară pentru că nu ştiu unde dracu’ a făcut conservatorul. Faptul că se consideră că nu e importantă cultura muzicală şi arta în general se aude şi se vede foarte bine în civilizaţia carcalete în care trăim.
Sunt mai multe şmecherii titularizatoare dar beneficiarii pot să stea liniştiţi pentru că sindicatele au o vorbă pentru ei: din învăţămant, odată titularizat nu te mai scoate nimeni pană la pensie.
In ceea ce priveşte ‘modelele’, presa ştie bine ce a crescut. Acum mai mulţi ani, la o şcoală din oraş, a fost repartizată o suplinitoare de engleză la clasele mici. Cand a pronunţat “pijamas” copiii au ras de ea şi au corectat-o, ştiau engleza mai bine ca ea de la desene animate. Astăzi cand e dublat şi Tom şi Jerry nimeni n-ar mai contrazice-o.