luni, 9 iulie 2012

BACALAUREAT 2012



EXAMENELE NATIONALE

Ieri s-au dat rezultatele bacalaureatului care au fost același ca mai an și ca de mulți ani încoace, când nu s-au văzut fiindcă nu s-a pus camera pe ele. Cu toate astea,  se va face mai puțină discuție anul ăsta pentru că echipa de zgomote anti-Funeriu e la putere acum. Din același motiv,  nici la Capacitate n-a fost agitație, deși s-a ajuns să se recorecteze lucrările desigilate. Apropo de examenul de clasa a opta, se pare că profesorii care fac subiectele suferă cronic  de damblaua de a introduce în lucrare subiecte capcană, atât  de controversate încât nici profesorii n-au căzut de accord între subiectivă și predicativă. Oricât de profesori or fi ei, o doză de prostie tot trebuie să aibă dacă, de fiecare dată, induc copiii în eroare cu enunțuri  savante  ca să-i facă pe unii să rateze subiectul sau, cum s-a întâmplat de data asta, singurul subiect de gramatică l-au dat ambiguu. Adică, elevii învață vre-o sută de pagini de teorie pură doar pentru o porcărie de subiect de treizeci de sutimi pe care îl ratează fiindcă profesorul care l-a făcut vrea să se dea mare. Nu știu acum, dar, inainte, și la școala de șoferi erau întrebări capcană, de parcă savantul-polițist voia să ne testeze nouă inteligența sau să ne-o asorteze cu a lui. Prea mulți “savanți” cu complex de inferioritate sunt în rămășița asta de popor!

In afară de noutatea horror a anului în curs care a dat învățământul pe mâna sindicatelor, sunt aceleași probleme  în fiecare an, create special ca s-aducă  profit mafiei din sistem. Cea mai gravă e produsul cuplului intellectual-sadic Marga-Andronescu, cei doi care au distrus  școlile profesionale și au pus în loc liceul premergător fabricilor de diplome, aceste false facultăți de valoare zero. In condițiile în care oferta la stat este destul de generoasă, nu se compară cu ce era înainte de “89, așa zisele facultăți particulare nu-și aveau alt rost decât să le ia banii la “proști”. Sigur, în afară de faptul că i-a “titrat” p-ăștia de la stat care,  apoi, s-au simțit îndreptățiți să ceară și măriri de salariu în baza diplomei de deșteptăciune particulară. Pentru copiii atrași în acest FNI al învățământului, însă, e o nenorocire faptul că, în loc să fie îndrumați spre o  zonă de competență  care, la sfârșit, să le permită  să-și câștige existența,  au fost mânați spre profitorii cu gulere albe.    

Sub aparența de doamnă cumsecade și corectă,  “onorabila”doamnă Andronescu s-a pretat  și ieri a fi la fel de  mincinoasă ca Ponta,  care parcă-i  fi-su. Prezența ei le garantează  sindicatelor că pot  înhăța sistemul cu totul, după ce-au intrat déjà cu bocancii în el cât a fost Pop la butoane. Sloganuri ca “învățământul trebuie centrat pe dascăl” și toată jelania cu subfinanțarea și desființarea școlilor cu 10-15 elevi s-au prăvălit amenințător către supuși toată ziua.In același timp, “onorabila” o tot ținea pe-a ei, adică să-i  ducă pe copiii fără bacalaureat, la facultate. N-a scos un cuvânt despre revenirea la normalitate, adică la școlile profesionale și, eventual, la învățământul obligatoriu de 10 ani,  care era foarte bine gândit,  pentru că ținea copilul la școală până la 18 ani. Greu de pătruns în meandrele firii  acestor, apparent onorabili intelectuali, care au stâlcit învățământul,  inițial reducându-l și tratând cu indiferență abandonul școlar, iar acum târându-i pe acești copii la false facultăți pentru a fi falși studenți. D-na Ministră ne-a înțepenit ieri când, în loc să anunțe că-și va corecta propria eroare care a distrus viitorul copiiilor, a comunicat electoratului de stânga faptul că dreapta nu vrea ca săracii să ajungă la facultate și să reușească în viață. Asa că ea, ministra lui Ponta, altădată garantată de Vanghelie, va face bacalaureatul și mai ușor , atăt de ușor încăt să nu-l mai pice nimeni. Un professor spune aseară la știrile după TVR2 că déjà programa e mult subțiată față de cea din Franța și Germania. In concluzie,  mai ușor de atât, înseamnă să scoți camerele de luat vederi!

Nici un reproș n-am auzit la adresa profesorilor care nu-i  învață nimic pe copii (un elev  zicea că nici teză n-a dat), doar trăncăneli de genul: vom analiza, vom vedea ce e de făcut, vom lua măsuri etc.
Am văzut că televiziunile au fost aproape toate de accord că “picații” erau, în general,  nepăsători față  de rezultatele examenului.  Se vede treaba  că, orice i-a învățat școala pe ăstia din presă, prea mult nu le-a deschis capul pentru că, de la noi s-a văzut  clar că acei copii, dacă s-au dus să-și vadă rezultatul, înseamnă că le pasă. Stiau și ei foarte bine că n-au făcut nimic la examen dar s-au dus,  în speranța că nu e adevărat. De plâns, au plâns doar cei care au picat la câteva zecimi, pentru că aceia erau  singurii care aveau speranțe. Ceilalți, sub notele 3-4, bravau ca să-și ascundă neputința,  pentru că,  dacă  toată școala  s-au  târât de-un cinci la clasă, nici o meditație n-o să le aducă vreodată diploma de bacalaureat.

Cei care se știu că și-au adus contribuția  la “educarea” atâtor generații de ratați să știe că ieri, și ăia care s-au dus în pantaloni scurți să-și vadă rezultatul, când au trecut de colțul străzii,  au plâns de necaz. De-asta își luaseră ochelari fumurii!