vineri, 30 septembrie 2011

NEXT TOP MODEL


 NEXT TOP MODEL

După revoluţie viaţa femeilor în Romania s-a îmbunătăţit considerabil. Ele nu mai trebuiau să-şi prindă mana la strung şi nici n-au mai fost forţate să-şi ia serviciu atata timp cat acceptau să fie “vedete” adică să facă modeling fie pozand în ziare fie pozand în proaste ca asistente la emisiuni tv. Intr-o vreme manechinele îndeplineau anumite condiţii: de înălţime, greutate, aspect etc. Acum, de cand modelă e şi cea care pozează pentru Play Boy şi cea care pozează ptr. tirişti, orice pitică, urăţică, năsoasă, cu dinţii strambi poate fi Model. In emisiunile despre operaţii estetice majoritatea cusutelor sunt modele. Ne-a luat mult pană să ne dumirim cum poate fi model o defectă. Dar, America, ţara tuturor posibilităţilor, vrea ca oricine să-şi îndeplinească visul, aşa a ajuns, probabil J. Lopez cantăreaţă, S. J. Parker sex-simbol, Sandra Bullock cuceritoare etc.
In timp, modelele internaţionale au început să nu mai iasă la pensie la 25 de ani cum e normal pentru că botoxul şi corecturile făcute pe calculator le-au ţinut “tinere”deşi în realitate erau decrepite. Stiliştii s-au specializat în a le face să semene cu actriţele de pe vremuri care aveau personalitate nu ca mortăciunile astea de acum. In vremurile astea apocaliptice a apărut un alt soi de modele, prostituatele de lux care se plimbă de la un fotbalist la altul apoi la patronii de Formula 1 şi tot aşa. La pro-tv sunt prezentate în loc de ştiri din sport drept “cuceriri”.
La noi, concursurile de frumuseţe s-au ţinut lanţ o vreme iar odată cu ele a apărut expresia “Aş face orice ca să caştig.” In final, concurentele au devenit, din ce în ce mai urate iar acum, fenomenul a fost resuscitat cu emisiunea de modele de la Antena 1.
Amfitrionul este bine cunoscut ca manechin apoi ca un  creator de modă cu success şi în străinătate (cam încărcat deci imperfect) iar, mai nou, prin asocierea cu fufe şi înjurăturile de bagabond pe care le-a aruncat din televizor. El joacă rolul de băiat rău care scoate untul din bietele fete şi vrea să arate că, să lucrezi în modeling, e foarte greu, mai greu decat pe platformele marine.
Formatul e cam aşa: se face o preselecţie la care se prezintă şi sponsorul şi spune cine va fi the Next top model după care mai sunt primite în competiţie cateva frumoase şi nişte urate care răman pană în finală ca să le oftice p-alea care ies. Fetele sunt umile şi umilite lipsite de personalitate, nu ştiu să pozeze şi, după cat se vede, au lipsit de la orele de sport pentru că si cele slabe sunt fleşcăite adică n-au muşchii întinşi. Ele nu ştiu că poţi să faci sport toată viaţa după 20 de ani, dacă n-ai făcut cat ai fost în creştere tot degeaba.
Sacrificiul merită pentru că viitorul e luminos: le vom vedea pe la prezentările de modă autohtone unde vor ajunge mai ales dacă au sponsor şi vor munci pe doi bani. Păi, dacă şi Ramona Gabor e valabilă în domeniul ăsta atunci înseamnă ca poate să fi modelă şi una călcată de maşină.
In final, plimbate de la o televiziune la alta, dintr-un tabloid în altul sau dintr-un pat în altul ajung ca nişte păpuşi stricate pe care nu le mai repară nimeni pentru că între timp s-a schimbat moda.