marți, 9 mai 2017

Kitschul și fascismul



O. K., să recuperăm!

Asortat cu nonsubiectul (cum ar zice un Înțelept) fraudării alegerilor din 2009 și pînă la apariția unei înmormîntări naționale culese de pe facebook sau a “vremii capricioase”, s-a scuturat în presă, zile-n șir, deschiderea unui așa-zis muzeu al kitschului îndreptat cu precădere împotriva peștelui de pe televizor, coșmarul communist al intelectualilor intrați, după Revoluție, în TV, și rămași acolo de aproape treij’ dă ani. A doua afecțiune recurentă – nu știm de cine sponsorizată – este invocarea fascismului, în diversele denominații ale sale (numai în esență, nu!) funcție de cum îl aranjează pe “purtătorul de mesaj”.

Fascismul, după Hitler, grație evreilor care au avut grijă ca lumea să nu uite dar și pentru că totul se transformă, este acum puțin invocat sub formă de superioritatea rasei dar practicat zilnic în esența lui, mai ales modernă, de “superioritatea clasei”. Fasciștii ucideau pe oricine li se opunea, indifferent de rasă.

Kitschul, la fel, a evoluat de la “artă” ieftină, ușor vandabilă, pînă la, să luăm un exemplu la întîmplare, 95% din tot ce se promovează în televizor. Kitschul ucide bunul simț, acela cu sensul englezesc de inteligență înnăscută (sau naturală) care te face să-ți spui “Şi eu, cît sunt dă prost, și pot să-mi dau seama că ăsta e prost gust, toată ziua!”.
Fascismul este atunci cînd presa e plătită să filmeze forțat muncitorii în pauza de masă și să-i arate la televizor cît sunt de puturoși (asta de cîteva ori pe an) iar Kitschul e atunci cînd vedetele mimează compasiunea expunînd la televizor aceiași oameni dar bolnavi, săraci, deprivîndu-i de orice urmă de demnitate umană. Sau o fi invers?

Fascism și kitsch, în același timp, e să fii salutat cu “Să trăiți!” pe vremea lui Ceaușescu și să te plîngi după, că muncitorul reprezenta așa o “forță” în regimul communist și-n mintea ta încît erai speriat de moarte și d-aia te-ai apucat de băut.

Fascism este să nu scoți la titularizare posturile din învățămînt decît pentru neamurile personalului didactic și chiar să nu primești în școala pe care o conduci, deși e illegal, decît copiii angajaților din învățămînt (cazul unui director de liceu pedagogic din Timișoara) iar kitsch e să ai pretenții să fii respectat ca professor în aceste condiții.
Fascism este să spui zilnic, în cancelarie, de cîteva ori pe zi, la începutul anului școlar: Ați văzut, dragă, avem în colegiul nostru copii din ce în ce mai proști? Majoritatea sunt din părinți fără studii superioare! iar kitsch este să crezi că liceul în care, în principal, faci muncă de birocrat (doar că inutilă) este “de elită” doar pentru că trimiți toată clasa la olimpiade locale, chiar dacă fără rost.

Fascism este să marketizezi boli în presă pentru ca apoi să împingi oamenii, manipulați ca să devină victime sigure, în lagărele spitalicești, în condițiile în care s-a abordat stilul american de sănătate în care toată lumea trebuie să aibă un diagnostic și aproape orice e cancer dar și în condițiile de la noi în care nu se cercetează efectele negative ale medicamentelor (din ce în ce mai tari, se recunoaște) iar medicii sunt amenințați să nu divulge efectele adverse ale vaccinurilor.

Fascism, pe față, este să-i moară copilul unui om simplu, în urma unei afecțiuni banale și, în loc de altă explicație, doctorița să-l întrebe pe tatăl copilului cite clase are, după care să-l scuipe.

“Vino, un pic, că vreau ca să vadă lumea cum se comportă agenții de circulație, cât tupeu poa’ să aibă el, cu două clase a lui, în fața la niște medici! Hai, te rog, te aștept!” http://zdbc.ro/exclusiv-inregistrarea-audio-cu-amenintarile-dr-liliana-petrescu-la-adresa-unui-agent-de-politie/
Kitsch este să te duci la patul bolnavului cu microfonul și să-l pui să mulțumească, umil, medicului, că se mai află în viață, avînd în vedere că, în branșa asta, se merge pe principiul că tot ce trăiește e salvat de doctor iar tot ce moare e c-așa a vrut Dumnezeu. Kitsch este și afișul pe care l-a pus personalul medical pe ușa unui spital după ce un doctor a fost reclamat fiindcă n-a vrut să ajute o femeie să nască pînă nu plătește prețul correct: Vă rugăm să ne respectați!

În general, kitschul este ceva nelalocul lui, o imitație ieftină cu pretenții de artă (bibelourile n-au această pretenție), cum ar fi emisiunile de divertisment și vedetele lor. Exemple: o vedetă fabricată în televizor, după gusturile acelor proști iremediabili, care se crede STAR, o pseudo-filantroapă care cere bani în numele unei fundații înființate spre slava patronului ei, care o plătește regește, în timp ce ea împarte niște firfirei săracilor creați chiar de sistemul căruia îi aparține, o vedetă care “dăruiește viață” iar, la schimb, primește sume enorme de bani care cresc prețul tratamentelor și echipamentelor medicale, o vedetă kitsch-uită de operații estetice și măritată cu banii care o țin departe de țara de origine, care se crede frumoasă și se dă impresionată de tot ce e “tradițional”, o vedetă de știri care chiar crede că are autoritatea să-i educe sau să-i judece pe “romîni”, să le schimbe mentalitatea și să le bage pe gît democrația croită pe gustul sponsorilor, adică democrația-kitsch etc.

În fine, “supremația clasei”, și asta e cea mai gravă formă de fascism la noi acum, este, peste toate, despre politizarea împovărătoare, de la directorii de spitale, pînă la administratorii de bloc, tentativele repetate de, ceea ce s-a numit în presă, naționalizarea profesiilor liberale (adică traducătorii, medicii veterinari ș.a. să ajungă la fel ca notarii unde doar pilele mai pot profesa iar “centrul” să se asigure că-și primește “dreptul”); tentativele obsedante ale actualei clase politice de a-și grația corupții, de a-si asigura dreptul de angajare a neamurilor la stat, a-și trage dreptul de a alege Președintele țării în locul poporului, de a se substitui Justiției prin arogarea dreptului de a-i judeca pe politicieni în regim de stabor politic și chiar chemarea la ordin a judecătorilor și a oricărui cetățean; de asemenea, unora le stă în gît săptămîna de lucru de cinci zile și plata orelor suplimentare ca și contractele de muncă ce conferă oarece drepturi angajaților. E aici un mare pericol!

Deci, ce am învățat noi, în ultima vreme, de la televizor? Că un kitsch este o creație a societății, nu a naturii, cu self-esteem-ul praf, care simte nevoia să se ridice pe seama omului mărunt și, pentru asta, își deschide un muzeu al kitschului fără să știe ce-i ăla iar un fascist e unu’ angajat de televiziuni să spună că țiganii fură din cauză că muncitorul avea o piuliță în geantă pe vremea lui Ceaușescu.

fascism
Ansamblu de teorii de guvernare care accentuează supremația și importanța statului, supunerea necondiționată față de conducători, subordonarea voinței individuale față de autoritatea statului și reprimarea brutală a opoziției. Sunt glorificate calitățile marțiale, în timp ce valorile democratice și liberale sunt respinse. Fascismul a apărut între anii 1920-1930 din frica față de accesul la putere al claselor muncitoare și se deosebea de comunismul contemporan (cum a fost cel practicat sub conducerea lui Iosif Stalin), prin protejarea proprietății corporațiilor și a proprietarilor de pământ și prin păstrarea sistemului de clase sociale. Conducătorii guvernelor fasciste din Italia (1923-1943), Germania (1933-1945) și Spania (1939-1975) – Benito Mussolini, Adolf Hitler, Francisco Franco – au fost înfățișați populației ca întruchipări ale puterii, capabili să-și salvaze națiunile de haosul economic și politic. Fasciștii japonezi (1936-1945) au susținut credința în caracterul unic al spiritului japonez și au promovat virtuțile subordonării față de stat și ale sacrificiului personal. Vezi și totalitarism; neofascism.”  Enciclopedia Universală Britanică
“Kitsch is less about the thing observed than about the observer. According to Roger Scruton, "Kitsch is fake art, expressing fake emotions, whose purpose is to deceive the consumer into thinking he feels something deep and serious.” https://en.wikipedia.org/wiki/Kitsch


“- Deci, în Romînia, cam cît la sută dintre copiii vaccinați au suferit accidente [de la vaccin,n.n]?
- Nu există date în acest sens. (…) Avem date din alte țări. La noi nu există date și nu pentru că nu există un sistem care să culeagă datele astea, Agenția Națională a Medicamentului a pus la punct un astfel de sistem despre orice medicament sau produs medical dar, sistem care nu este folosit de către cei care ar trebui să raporteze.” http://anticancerantiteroare.blogspot.ro/2017/04/campania-asta-este-despre-vaccinare-sau.html#more
 Kitsch cult


Democrația kitsch
 “Daca n-ar fi fost Cerebel si trupa lui de dans, evenimentul ar fi adus mult cu unul organizat de Casa Pionierilor si Soimilor Patriei din perioada comunista. Copiii erau imbracati in alb si rosu, erau asezati pe scaune, timorati si urmariti cu priviri severe de profesori.” http://www.ziare.com/stiri/balena-albastra/pe-urmele-balenei-albastre-cu-gabriela-firea-si-carmen-dan-in-drumul-taberei-1460351
Profesoara Cristina Tunegaru, care a contrazis-o public pe Gabriela Firea, la jumatatea lunii ianuarie, anunta pe contul sau de Facebook ca a fost data afara de la scoala unde preda.”
http://www.ziarelive.ro/stiri/profesoara-care-a-contrazis-o-pe-gabriela-firea-data-afara-de-la-scoala-in-care-preda.html
“"Mi-e rușine de colegii mei, profesorii de la Școala Gimnazială 164, că au participat cu slugărnicie la circul desfășurat de Gabriela Firea sub pretextul conștientizării pericolelor internetului. Au așteptat-o de la intrare, cuminți, au orchestrat întâmpinarea ei folosind copii mici pe care i-au îmbrăcat în haine populare. Cu flori în mâini, ca-ntr-un show comunistoid grotesc. Îmbrăcați cu tricourile și purtând șepcile primăriei, copiii școlii devin marionete care arată supoșenia adulților.” http://www.b1.ro/stiri/eveniment/show-comunistoid-grotesc-o-profesoara-despre-lupta-gabrielei-firea-cu-balena-albastra-scoala-nu-e-troaca-unor-animale-politice-foto-182032.html
Copiii nu vor trăi toată viața apărați de ziduri ca “Prințul fericit”. Trebuie să-l înțeleagă și pe I. Slavici altfel, un copil fericit cu capul gol e un alienat mintal. “
„Nu citesc cu elevii mei poeziile de Eminescu, ‘Amintirile’ lui Creanga, baladele populare, pastelurile de 150 de ani, nuvelele lui Slavici”, spune profesoara.
Ea afirma ca prefera sa citeasca cu elevii poezii de Magda Isanos sau Tudor Arghezi si „texte din literatura universala ca ‘Micul Print’ sau ‘Cartea junglei’” http://www.aktual24.ro/o-profesoara-de-romana-anunta-ca-nu-mai-vrea-sa-predea-eminescu-si-creanga-la-scoala-nu-voi-respecta-programa-scolara/
Dacă senatoarele PNL, Alina Gorghiu și Nicoleta Pauliuc ar fi participat la ședința de ieri a Comisiei juridice a Senatului, unde au fost prezenți 8 membri din componența totală de 11, amendamentele la legea grațierii ar fi fost respinse.” http://www.evz.ro/cum-a-ajutat-pnl-psd-in-gratierea-coruptilor.html
“Un ma­nagement competent, dar și o decizie politică de a readuce institutul în poziția de producător de vaccinuri (și nu numai) sunt obligatorii. Institutul Cantacu­zino are valoare medicală, valoare în cercetare, valoare educațională (se impune des­chiderea către facultățile de medicină), valoare socială și, nu în ultimul rând, valoare strategică.” (…)http://www.romanialibera.ro/opinii/comentarii/despre-vaccinare-si-vaccin----opinie-447988
„Industria farmaceutică a creat o piață plecând de la boli care nu există. De exemplu pre-hipertensiunea arterială, pentru care sunt tratați 1 milion de francezi și despre care se știe că tratamentele nu aduc nimic”.” http://www.evz.ro/inventatorii-de-boli-cum-sunt-transformati-oamenii-sanatosi-in-cumparatori-de-medicamente.html
http://adevarul.ro/cultura/istorie/Sapte-experimente-ingrozitoare-oameni-desfasurate-americani-1_54baf7de448e03c0fdb320fa/index.html
 “El a vrut ca să știe și el, de ce i-a murit copilul iar d-na doctor s-a enervat (…) l-a scuipat în ochi și-a-nchis ușa.” http://stirileprotv.ro/stiri/socant/un-bebelus-din-craiova-a-murit-dupa-ce-ar-fi-fost-deconectat-fara-acordul-parintilor-tatal-sustine-ca-a-fost-scuipat.html
„Să ştie pacienţii că foarte multe forme de cancer noi le putem vindeca în proporţie de sută la sută. Sunt situaţii în care aceste cancere, prin terapie chirurgicală bine dirijată, se vindecă în totalitate, fără chimioterapie sau cobaltoterapie. Îi rog pe colegii mei medici să renunţe la aceste idei de a face terapiile acestea“, afirma Teofil Lung într-un interviu.” http://tvr1.tvr.ro/unul-dintre-cei-mai-controversati-medici-ai-romaniei-invitatul-eugeniei-voda-la-tvr-1_6498.html
 Cel mai periculos dealer de etnobotanice din Reșița și Caransebeș, care a beneficiat de o condamnare blândă din partea instanței, își face de cap. În loc de pușcărie, el a primit pedeapsă sub supraveghere, prin urmare a încercat să fugă din România de două ori în aceeași lună.” http://www.evz.ro/pedeapsa-blanda-pentru-un-dealer-de-etnobotanice.html
https://www.yahoo.com/news/ap-reveals-hidden-horror-sex-assaults-k-12-041233156.html
Acum, după ce Camera Deputaților a desființat noțiunea de conflict de interese, nu înțeleg de ce ilustrul jurist PSD Eugen Nicolicea nu-și angajează soția la propriul cabinet parlamentar. Nu înțeleg de ce trebuie să o plaseze la Transgaz, unde doamna - fostă jurnalistă la tabloidul Click - se ocupă de un proiect de aproape 600 de milioane de euro, gazoductul Bulgaria-România-Ungaria-Austria.” http://www.romanialibera.ro/opinii/editorial/si-sotia-domnului-nicolicea-are-dreptul-la-munca--dar-puteau-sa-lase-transgaz-in-pace---447865
„O națiune își poate pierde teritoriul, populația, capitala și armata, dar rămâne vie și trează atât timp cât continuă să fie întrupată de Parlament“, conchide CCAPT.
Asta ați înțeles când românii au votat la referendum ca să fiți mai puțini? Că reprezentați națiunea?” http://www.romanialibera.ro/opinii/editorial/pcr--parlamentul--calin--romania----opinie-447647
http://www.ultimele-stiri.eu/articol/the-observer-mii-de-femei-din-romania-victimele-sclaviei-moderne-ele-sunt-abuzate-si-exploatate-in-ferme-si-sere-din-sicilia/2890653
http://www.cotidianul.ro/adhd-boala-deseori-diagnosticata-gresit-298482/
http://www.romanialibera.ro/aldine/history/lista-crimelor-comise-de-hitler-a-fost-declasificata--onu-il-pusese-sub-acuzare-cu-o-luna-inainte-sa-se-sinucida-446905