vineri, 24 februarie 2017

Academicieni și panseluțe




Ce naiba, mă!

Ați plagiat și scabrosul?

Sst! S-au trezit academicienii! S-a oprit suita nr.1 pentru violoncel și asta i-a trezit după aproape treij’ de ani, timp în care au stat în conservare fiindcă n-avea nici un rost să-și irosească tinerețile cu perioada de tranziție. Doar ce-au mijit ochii și au văzut imediat ce-i de făcut: reabilitarea și recondiționarea mișcării legionare la pachet cu oprirea studenților în țară. Mai era ceva cu țăranii, pentru ce le trebuie lor, dar suita s-a terminat mult prea tîrziu, cînd satele aproape au dispărut.

Mișcarea legionară ne trebuia mult, fiindcă face parte din sfînta treime națională, alături de horă și catapeteasmă. Ce faci însă cînd absolvenții eminenți de învățămînt superior pleacă din țară? Îi oprești în țară, în contul banilor cheltuiți de stat cu școlarizarea de parcă nu părinții lor sunt contributorii la bugetul de stat. Academicienei E. Ceaușescu i-ar fi venit exact aceeași idée dacă ar mai fi trăit și probabil, chiar și moartă, e de aceeași părere.

Îmi place violoncelul. Munți despărțindu-se de zăpadă, turle de biserici dupa care poți să te orientezi, dealuri încălzite de soare așteptind să-nverzească, rindunele antrenindu-se cît să mai zboare un an și violoncelul.

Şi masele. Tîrîindu-se prin noroiul urban, uneori în baston, bătrinii își fac viața mai lungă; familia de alcoolici își dezmorțește mintea orientindu-se printre gunoaiele din curte spre toaleta din spatele casei; Plimbărețul a ieșit la șosea, înțolit într-un pardesiu nou, proaspăt adus din second-hand-urile germane, pășind preocupat spre o destinație din capul lui, ca un cătel de casă recent abandonat; elevii își notează conștiincios informații pe care nu vor să le țină minte în timp ce părinții cară sacoșe cu E-uri de care se ușurează în fața bisericii unde se opresc să se-nchine, de frică, obosiți de tras nădejde; lucrătorii muncesc ceva în silă, cît pentru salariu minim, măturătorii ocolesc gunoiul ostentativ ca și cînd s-ar afla pe străzi cu altă treabă. Masele, dacă nu te uiți în jos, nu le vezi.

Încă nu s-a încălzit bine pentru ca adolescenții să se întovărășească sub formă de adunătură în jurul telefonului cu manele și Delii. Toată vara, cercetași ăștia, viitorul țării, comunică obscenități, se înjură porcos, se bat în perioada de împerechere, îl terorizeaza pe cite unul pînă cînd îl umilesc pe viață sau se pipăie, în public, în zone acoperite și de costumul de baie.

După ce 20% abandoneaza scoala, doar o treime dintre ei vor trece bacalaureatul! Nu mai mult, așa cum se spune, pentru că, o altă treime nici nu intră în bacalaureat iar asta pentru că profesorii, colegii academicienilor, îi trec clasa doar cu condiția să nu se înscrie la examen. Academicienii însă, nu știu asta pentru că, din bibliotecă, nu se vede. Nu se vede nici că 99% dintre elevi se meditează ca să ia examenele în condițiile în care aud că orele de lb. romînă au ajuns la cinci pe săptămînă în gimnaziu și, dacă angajații din învățămînt vor naște pui vii în continuare, numărul de ore se va dubla fiindcă trebuie să aibă și ăia servici’. 

Ştiți că, de ani de zile, nu mai iese nici un post titularizabil la concurs? Sau că, activitatea didactică este, în cea mai mare parte, o hîrțogăraie în jurul așa-ziselor activități care trebuie bifate, între care și olimpiadele școlare la care participă, de-a valma, toată clasa? Ştiți că, în multe școli, în Săptămîna altfel, elevii sunt puși să măture curtea, în locul femeilor de serviciu, care tot pile sunt și ele (ca să parafrazez o reclamă tîmpită)?

Se vorbește că nu mai sunt ingineri și toată lumea s-a trezit, ca dintr-o reverie, că nu știe de ce. Poate pentru că, după “90, li s-au desființat locurile de muncă în timp ce, la televizor, se filozofa despre cine e intellectual și cine nu? La fel, se vorbește cu ipocrizie disimulată într-o mare de uimire despre cum nu mai are cine să muncească în fabrici nou create. În afară de faptul că s-au desființat școlile profesionale ca să se îmbogățească fabricile de diplome – asta după ce a fost umilită, la televizor, această formă de învățămînt – ați cercetat vreodată ce se întîmplă în aceste școli rămase?

Ştiți cu ce se ocupă sistemul romînesc de învățămînt? Cu tîrîirea elevilor pînă la 10-12 clase după care sunt împinși către școli - sanitare, profesionale – pe bani. De ce credeți că s-au desființat liceele sanitare?
Că veni vorba, știu academicienii că absolvenții de medicină nu sunt primiți să lucreze în spitalele romînești deși există deficit de medici?
Despre asta nu prea se vorbește sau, dacă vine vorba, comunicatorii din televizor shimbă cu nerușinare atenția pe situația posturilor vacante dar niciodată ocupate din învățămînt și sistemul sanitar. Este vorba despre acele posturi aflate în zone, să le spunem defavorizate, deși cel mai bine le-a spus un doctor într-o emisiune pe TVR2: Urîte!

Ca să nu ne mai învîrtim în jurul cozii, există Orașe urîte unde, spunea doctorul, nu se ocupă nici măcar postul de șef de secție iar noi știm că există Sate și Comune urîte unde nu vrea să meargă nici un cadru didactic să predea. Ăsta e adevărul necenzurat de politically correct!

Cu adevărat correct ar fi ca elevii din aceste locuri să fie aduși cu microbuzele în școlile mari dar asta ar însemna să desființezi posturi de secretare, contabile, directori, în general activiști de partid și neamurile lor.

Am citit undeva că din Romînia ar fi plecat, după Revoluție, 10 mil. de locuitori. Pare din cale-afară ca să fie adevărat dar, dacă te gîndești că, pe vremea lui Ceaușescu populația ajunsese la aproape 24 mil. iar, în 2012 - cînd cu referendumul împotriva “scorpionului” - Ion Iliescu a combătut în favoarea validării pe motiv că nu mai sunt decît 15 mil. de romîni în țară, începe să nu mai fie așa exagerat.

Noroc c-avem soluții: dacă scade natalitatea, interzicem contracepția; dacă vrea să plece inteligența, avem o soluție academică: le punem taxe; dacă se moare cu zile în spitale, plantăm panseluțe de peste 70 de mil. €/sector pentru dezvoltarea Romîniei; dacă politica este tratată cu indiferență, imprimăm poze scabroase pe pachetele de țigări și sictirim 5 mil. de fumători dintr-un foc, dacă nu v-a plăcut Elena Udrea, o să sărbătoriți centenarul cu Ana Birchal și, dacă tot nu vă convine și vreți să plecați, pînă la urmă închidem granițele!   

“„Ce medicină visezi tu, mă? Medicină gata, e scrisă. Voi nu aveţi bani să mâncaţi, dar veniţi la spital să învăţaţi medicină. Păi nu sunteţi voi tâmpiţi? Vedeţi-vă, mă, de viaţă voastră. Lăsaţi medicină, că are cine să o facă!” Aşa ne spunea un profesor universitar la stagiu.”  medicrezidentromania.wordpress.com Citeste mai mult: adev.ro/nia395
"In Romania de azi, un copil din cinci abandoneaza scoala. Este vorba despre viitorul a sute de mii de oameni, despre viitorul nostru ca societate. Trebuie sa rupem acest cerc: saracia care duce la abandonarea scolii, care duce inapoi la saracie."” http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21141969-scoala-pentru-toti-program-impotriva-abandonului-scolar-sustinut-din-bani-europeni-lansat-spre-consultare-publica-dacian-ciolos-copil-din-5-abandoneaza-scoala-romania-saracia-duce-abandon-abandonul-du.htm
“Angajãrile la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui par o joacã între prieteni, neamuri si cunostinte. Azi esti frizerita spitalului, mâine poti fi asistentã medicalã, azi esti dat afarã pe motiv de incompetentã, mâine esti reangajat.” http://www.vremeanoua.ro/cum-se-invarte-roata-norocului-la-spitalul-judetean-vaslui-episodul-doi