luni, 12 decembrie 2016

Cine a câștigat alegerile parlamentare 2016? Twix-ul stâng.



În primul rând, de ce a pierdut PNL-ul alegerile?

Pentru că, în sinea lui, PNL-ul a crezut întotdeauna că “USL trăiește!” și, ce-i drept, până după aceste alegeri, USL-ul a clipit periodic spre alegători ceea ce a ținut speranța vie. După alegeri, USL-ul a murit, dat fiind că PSD-ul poate guverna fără jumătatea lui veștedă, dar lovitura de stat din 2012 se pare că a reușit deoarece dilemma legată de prevalența legitimării prin vot a unui politician asupra legilor în vigoare a reapărut. Adică celebrul “ne-a votat lumea ca să facem ce vrem”.

Pentru că, PNL-ul nu a convins pe nimeni că e un partid “onest”, atribut mult folosit în campanie și în contra PSD-ului. Onest ar fi fost să nu înghită PDL-ul cu fulgi cu tot și să-i dea nas lui T. Atanasiu să le spună vechilor peneliști că partidul nou rezultat în urma unei fuziuni e doar al liberalilor și că PDL-ul a fost păcălit și prăduit. Onest ar fi fost să nu îl arate cu degetul pe “penalul” Dragnea, partenerul lor din USL care a fost condamnat pentru c-a adus morții la vot ca să susțină porcăria pusă la cale împreună de “partidul roșu” în combinație cu “partidul istoric”. Dragnea, tot în stilul propriu, a reușit și rezultatul “uimitor” de la alegerile locale 2012 care l-au băgat în parlament pe C. Antonescu, șeful de atunci al PNL. Alegeri care au crescut PNL-ul în sondaje. PNL-ul întotdeauna a crescut pe spatele altora: al PDL-ului, al PSD-ului și apoi al lui Klaus Iohannis pe care PNL-ul nu l-a susținut în alegeri, din contră. PDL-ul l-a susținut și tot PDL-ul a câștigat și acum pentru “marele partid liberal”care, în loc de altă strategie, și-a făcut campanie la Antena3, unul din canalele anti-Iohannis.

Actualul Președinte, la rândul lui, n-avea autoritatea morală să-i pună la colț de ziua națională pe “penalii” PSD-iști al căror candidat pentru funcția de premier, în vremea USL-ului, a fost. Şi tot așa…
Apoi, liberalii, oportuniști ca-ntotdeauna s-au cocoțat în cârca premierului Cioloș, obligându-l să-și încalce cuvântul și evident, să-și strice reputația.

De ce a câștigat PSD-ul?

În primul rând, aceste alegeri nu sunt o victorie a presei ci chiar a PSD-ului! PSD-ul i-a împins în față doar pe Dragnea și Gabriela Firea, o strategie buna, nu s-a lăcomit la electoratul altora și, ce e mai important, și-a luat campania și alegătorii în serios.

Ambele partide au propus aceleași “prosperități”, doar că PSD-ul le-a adresat direct, în timp ce PNL-ul a făcut un sheet de-o juma’ de metru cu multe chestii savante dar irealizabile intr-o sută de ani, necum în patru.
Ca să câștige, PNL-ul ar fi trebuit să abordeze problemele la zi, zi de zi, ca să propună soluții clare, categorice, cu care să se diferențieze de toți ceilalți, și să nu mimeze “împrospătarea” partidului câtă vreme Atanasiu trasa direcțiile la Antena3.

Așa, electoratul a avut de ales dintre twix-ul stâng și twix-ul drept, care avea același lucru, iar cei cărora le plac twix-urile l-au ales pe cel stâng, pe care-l cunosc mai bine, în timp ce, aceia care s-au săturat de dulcegării frumos ambalate au spus pas.