joi, 8 noiembrie 2012

ALEGEREA LUI OBAMA. ALEGEREA LUI PONTA.




Ieri, televiziunile au discutat realegerea lui Barack Obama pentru că, dacă e film american, trebuie să ruleze și la noi. Sigur, întrebarea inițială era dacă ne “afectează” și pe noi dar, ce să răspunzi la așa ceva? S-a descoperit apă pe Marte. Ne afectează și pe noi?

Așa că, discuțiile au fost adaptate la specificul cultural și, printre invitați, s-au găsit și Monica Tatoiu și Valentina Pelinel până-n prânz, la B1, la una dintre puținele emisiuni de televiziune care arată așa cum trebuie să arate. Alături de ele s-au aflat un professor român în America și un journalist.  M. Tatoiu, sau “republicană de când mă știu”, a spus că ei îi e frică de legea asigurărilor promovată de Obama, să nu declanșeze vre-o catastrofă.


Si modela Pelinel s-a răstit la “populismul” președintelui american iar jurnalistul a apreciat superior că Obama a câștigat pentru că a avut priză la oamenii “obișnuiți”. Profesorul româno-american, nefamiliarizat cu textele post-comuniste autohtone, i-a tăiat-o scurt: ce e aia “oameni obișnuiți”, ceilalți cum sunt, “neobișnuiți”? Apoi, pentru c-a venit vorba de votanții latino, d-na Tatoiu și-a adus aminte că, pe perioada șederii în America, a avut o menajeră care, după 5 ani de stat în SUA, tot spaniolă vorbea, spre disperarea doamnei românce. Dar, făcea curățenie bine?-i-a tăiat-o profesorul româno-american. In sfârșit, noi aici suntem obișnuiți într-un fel, asta e clar! Bine c-a ieșit Mugur Isărescu și ne-a explicat starea națiunii economico-financiare stilizată în “cubulețe sau cilindri”, le-a zis el, de diferite culori. Doamnei Tatoiu i-a venit inima la loc: “E de bine! E de bine!”, a zis ea, M. Isărescu a avut un ton “moderat”, ei întotdeauna îi e frică atunci când guvernatorul ridică tonul.

E, pe dracu’! De când a venit catastrofa USL-istă la putere au intrat în țară doar 3 mil. de euro. Doar pentru c-a  apărut, guvernul Ponta a făcut ca, în primele săptămâni să nu fie de lucru în mediul privat. Angajaților din capitalism atunci li se face frică! Apoi, abjecția din vară a scumpit totul cu 50-60% nu cu 20%, o medie care nu ni se aplică.

Așa că, după ce speakerițele s-au liniștit că pot să pronunțe, în continuare Bărrrrack și nu Roamney, am trecut la oile noastre rumegătoare de comunicare fără rost prilejuită de evenimentul secolului: întâlnirea Băsescu-Ponta. După ce, zile în șir, au sorbit vorbele din mesajul lui Traian Băsescu după facebook și au organizat șezători de țesut scenarii, legate de un indiciu pe care l-au ales de pe biroul președintelui, un glonț, ieri au dezbătut ceea ce părea a ține de domeniul paranormalului, întâlnirea președinte-prim-ministru. Că cine a cedat, că de ce s-a dus, c-au dat-o la pace… A zis, totuși, cineva că s-au întâlnit întru coabitare fiindcă e groasă, investitori, fonduri europene, credibilitate, toate zero și că, evident, unii din USL s-or fi gândind că nu poți să guvernezi un deșert fără resurse.

Presa, însă, a încercat să stoarcă bani talk-show-izați și din asta. Au pierdut totuși ceva din film pentru că Ponta n-a mai ieșit pe aceeași “intrare pe care a și venit” cum a relatat una de la Antena3, postul unde primul ministru al țării România a fost chemat seara la raport de către Răzvan Dumitrescu. Au trebuit, cu toții, să se mulțumească cu “Primele imagini de la întâlnirea Băsescu-ponta”. La RTV, la Sorina Matei s-a dezbătut, ca de obicei, o ceartă cu rating la care a participat Codrin Gălăgie și Mi’alache, cel care ne amenința că ne plebiscitează până la satisfacția finală și care, bonus, și-a suflat guturaiul în șervețel și l-a mototolit în degetele grăsuțe până i-a dat de capăt.

A, în studio era și Monica Tatoiu care le-a spus că USL-ul apelează la Traian Băsescu pentru că e cel mai credibil pe plan extern.  Gălăgie a amenințat-o cu Becalii iar Mi’alache doar n-a amenințat-o c-o bate!Nu știm dacă i-o fi fost frică femeii!