vineri, 18 noiembrie 2011

SEXGATE LA JEAN MONNET

fata cu coada de iepure
PROFESOR DE VIOL

In ultima vreme, două cazuri de profesori violatori, unul la Bucureşti, altul în Covasna, au fost reclamate la poliţie şi prezentate în presă mai mult la modul general.

Se-nţelege, editorialişti de mare clasă din presa quality - cat quality e pe meleagurile noastre - nu au abordat problema. Nu poţi să te cobori din sfere înalte cum ar fi politica externă, care, de la o vreme e atat de transparentă încat e de-a dreptul plictisitoare, sau politica internă căreia nu poţi să-i dai de cap, neam, sau lupta Anti-Băsescu, aflată la îndemînă.
Aşa că, violurile ca şi legea care prevede castrarea chimică a pedofililor, au fost lăsate în seama ziariştilor necunoscuţi, a tabloidelor dar, mai ales, în seama forumiştilor.

In tabloide, victimele sunt sfaşiate iar în ziare ca Romania Liberă, de exemplu, subiectul e atins în treacăt, e o informaţie luată după Mediafax, articolul n-are nici un comentariu iar despre cocalarul de sport de la Jean Monet, n-am găsit nimic.

In Gandul  articolul prezintă doar o înşiruire de evenimente: a fost arestat, a recunoscut etc.iar cele 5 comentarii se referă la un alt articol despre pompierii care au stins un incendiu.- Kiss Edit/1052 afişări

In www.adevarul.ro este o “criză de moralitate”/Mara Moise,Andreea Archip/835 accesări Ziaristele abordează problema la modul general despre profesori cu comportament inadecvat de parcă e totuna un viol cu un tuns forţat, dar e bine că scot în evidenţă faptul că examenele psihologice nu pot să depisteze “dezaxaţii”. In realitate e o criză de legalitate pentru că moralitatea e subiectivă.
In www.evz.ro Dan Arsenie crede că “profesorii se iubesc cu elevele după ce înşeală psihologul”. Adevărul e că nici un psiholog şi nici un test n-o să depisteze vreodată deraierile mintale pentru că instinctul de conservare al individului este dotat şi cu capacitatea de disimulare. De-asta, criminalii în serie sunt prinşi foarte greu, pentru că ei, în marea majoritate, nu se deosebesc cu nimic de oamenii sănătoşi. Cu diagnostice gen, paranoia şi schizofrenie, nu se poate detecta pericolul ascuns.

Tot în Evenimentul Zilei un alt articol are un titlu care e cam mult: “ Scoala romaneasca, o curvă care ţipă că e desvirginată.”(reporter-Ionela Săvescu, 5296/44 comentarii) dar conţinutul se apropie cel mai bine de subiect. Un profesor povesteşte cat de obraznice şi proaste sunt unele eleve şi asta vedem şi noi pe stradă dar, spune el, “Sunt nişte copii, nici nu pot da un «bună ziua» corect. Ce să te atragă la ele?" Aşa arată un om sănătos la cap! In acelaşi articol, un psiholog pune eticheta din titlu şi consideră c-ar trebui să fie obligatorie educaţia sexuală în şcoli. Tot el spune despre cazul de la Jean Monet: “Da, e adevărat, profesorul e cel vinovat în acest caz. Putea fi iubire, puteau fi suflete-pereche, putea fi orice. El ar trebui să-şi scrie demisia.”

Din televizor, subiectul n-a prea răzbătut să ne scoată ochii şi, în general, problema n-a fost dezbătută la modul concret, adică sex cu minor egal puşcărie. De altfel, am înţeles că, din nou, se poate căsătorie cu un minor, de unde nu mai e decat un pas pană la împăcarea părţilor şi luarea de nevastă după vremea lui Ceauşescu.

Relaţia nepotrivită professor - elev nu e nouă. E adevărat că se întampla şi înainte de “89 dar, măcar atunci, nu i se găseau scuze. Acum caţiva ani au fost chiar două profesoare care au făcut sex cu elevii. Unul, din cate ştim, s-a sinucis. La vremea respectivă, emisiunea “Naşul” a distrus seriozitatea subiectului pe care l-a împachetat într-o poveste de iubiiiire, mai ceva decat la ştirile de la ora 5. Tot în aceeaşi cheie şi-a explicat şi profesorul de pian din Covasna relaţia sexuală cu copilul de 12 ani. E clar că iresponsabilitatea care s-a prăvălit din televizor timp de 20 de ani a fost criminală atat pentru educaţia copiiilor ăstora de care toată lumea se îngreţoşează acum sau, pe care, în cel mai bun caz, îi expediază la “conflictul dintre generaţii” cat şi pentru c-a dat dezaxaţilor apă la moară.

Aseară, am urmărit, cu chiu cu vai, emisiunea lui R. Turcescu pe aceeaşi temă. Pe langă bă-bă-urile şi ă-ă-urile din dotare trebuie să mai suportăm şi implicarea directă a moderatorului după modelul: şi eu am copii, şi tu ai copii, dacă ţie sau mie ni s-ar întampla etc. iar, din cand în cand, lait-motivul: suntem ziarişti cu state vechi sau sunt de mult în meseria asta etc. Habar n-ai ce vechi suntem noi, mai vechi decat voi toţi!

Pe scurt, jurnalistul cu trac a abordat problema prosteşte plecand de la uniforme şi ajungand la vestimentaţia turbată din zilele noastre. De parcă, despre asta e vorba!

E vorba despre responsabilitatea adulţilor faţă de minori, de abuzul de autoritate implicit în cazul unei relaţii sexuale dintre un professor şi un elev sau dintre un doctor şi un pacient minor. Că veni vorba, cazul Trancă a fost, la randul lui, tratat foarte uşor iar, acum, doctorul are din nou serviciu. La momentul respectiv, presa a trecut rapid peste declaraţia doctorului cum că, deraierile pe care le-a comis, sunt frecvente unde lucrează el.

Dacă trimiţi subiectul în bălării în felul ăsta nu e de mirare că, pe subiectul castrării pedofililor, forumurile au fost pline de “pedofili”,avand în vedere comentariile.

Pe aceeaşi temă: www.evz.ro- “Zeci de violuri la o şcoală specială.”-28 ian.2009 www.a1.ro- “De la începutul anului, în fiecare zi, s-au înregistrat cate 6 violuri în ţară.”-25 iun. 2011, dar se ştie că cele mai multe nu sunt niciodată raportate.
Din păcate au trecut aproape neobservate două articole: unul despre doctorandul pedofil iar celălalt o nenorocire de viol în grup timp de mai multe zile care a ieşit la iveală pentru c-a fost filmat şi postat. Oricine ştie că nici dezaxaţii ăştia nu vor putrezi în puşcărie.

Aceste două comentarii au aparut sub articolul “Profii dezaxaţi greu de dibuit” din Adevărul. Primul este tipul de comentariu cel mai des întalnit şi reflectă subiectul cam ca televizorul. Cel de-al doilea comentariu ne linişteşte, în sensul că nu suntem noi nebunii.

gigi2011-11-18 08:39:49Problema este f complexa.. Desigur lasand la o paerte cazurile patologice..cred ca o vina au si elevele si nu le-as scoate din ecuatie ca nu au discernamant cel putin d ela 14 ani in sus ai voie sa ai buletin si esti femeie odata cu primul ciclu. NU degeaba fete de 18 ani arata ca la 30...si pustoaicele din ziua de azi sunt "dezvoltate" ca femeile de acum 30 de ani....Cand iti vine una la scoala ara chiloti si s epune picior peste picior ostentativ se presupune ca parintii stiu cum s-a imbracat si daca in trecere ca din intamplare mai atinge un prof tanar si pe cocosel....asa asta cu violurle si iubirile mai atent...ca nici ele nu sunt fecioare...si ar trebui ca respnsabilitatea s afie egala si pt parinti care rasp[und de minor....si legea ar trebui adaptata ai peste 14 ani..fa tati cev

Virgil2011-11-18 09:28:41 
Sunt profesor pensionar, asa ca privesc de la distanta fenomenul respectiv. Asemenea intamplari s-au petrecut si inainte de 1990, numai ca nu au fost facute publice de presa. Mi se pare gresita atitudinea unor ziaristi care cauta sa il gaseasca vinovat pe minor atunci cand profesorul e vinovat. De multe ori scandalul a fost inabusit prin casatoria profesorului cu eleva respectiva. Foarte multi am intrat in invatamant fara a fi constienti de responsabilitatile pe care le vom avea. In cadrul cursului universitar de pedagogie, pe timpul meu si cred ca si acum, nu s-a pus acent pe comportamentul moral pe care trebuie sa-l aiba profesorul la catedra si de urmarile actiunilor sale necontrolate. Vitorului profesor trebuie sa i se bage in cap ca puscaria il asteapta daca are relatii scandaloase.