luni, 23 august 2010

TRAGEDIA DE LA MATERNITATEA GIULESTI

EXEMPLELE NEGATIVE SUNT EXCEPTII. AVEM NISTE DOCTORI EXCEPTIONALI


Tocmai cînd îi era lumea mai dragă presei leneșe, dar și analiste politic, adică pe cînd se culegeau ultimele scursuri din inundații și se mai scurgea o lacrimă și-un ban în poala vreunei muieri ce se dădea de ceasul morții fiindcă i-a intrat noroiul în casă, iar Realitatea și Antena făceau acte de caritate cu banii altora, a picat din cer o nenorocire adevărată pentru care ziariștii lu’ Pește au fost nevoiți să se ridice în capul oaselor din fotoliile tip talk-show unde stăteau cam demult tolăniți și digerau miliardele de la moguli, ca șerpii boa după ce-au înghițit o vacă.

Tragedia de la maternitatea Giulești, care constă în arderea de vii a nou-născuților într-un incendiu izbucnit dincolo de o ușă încuiată cu grijă, este atît de mare încît nu poți să zici “Bine că n-a fost mai rău!”. Tot răul posibil s-a întîmplat pentru că a avut la dispoziție tot timpul, adică atît cît le-a luat asistentelor și infirmierelor să se cinstească de Sf. Maria și să se simtă ca acasă la acest loc de muncă pe care îl consideră propria moșie.
Acu’, aşa bani mulţi ca din nenorociri, din nimic altceva nu se fac, că de-asta unii chiar au lăcrimat înduioşaţi la gîndul că li se umplu buzunarele.
Totuşi subiectul e unul greu de abordat pentru că, pe de o parte presa a pupat intotdeauna cu pioşenie fundul “cadrelor” medicale din frică şi din interes, pe de altă parte, trebuia să ia in considerare şi ratingul dat de țara de pacienţi. Aşa că, iniţial au abordat problema pornind de la subfinanţare şi au continuat campania anti-Băsescu o vreme. Nu şi PRO-tv-ul care a abordat problema practic, cu ziarişti serioşi şi nu cu Cătalin Radu Tanacu pe care l-au expediat la vrăjeala cu spionul, pentru că el transformă orice tragedie în ridicol.

Antena 3 s-a dat în spectacol cerînd doliu naţional iar Realitatea a bătut campii în stil mare printr-un clip prost în care gîfîia o fantomă apoi, luaţi de val, era gata să facă un lucru bun cerînd audit la toate spitalele dar le-a trecut repede. Nu se putea să lipsească dl Popescu care face cît zece și-i întrece și care, după ce-a dat sfoara pe după tufis, a legat-o de preşedintele Băsescu iar apoi i-a ocărat pe dobitocii, proștii etc. care au înţeles, greşit desigur, că el ar fi vrut să spună că preşedintele e răspunzător de tragedie. Cam în acelasi timp unii au “descoperit” că un crocodil e analist politic. Şi să nu crezi în semne!

Pe lîngă subfinanţarea clamată de producătorii şi comercianţii de medicamente care vor profita fără rusine în continuare de războiul biologic in care ne aflăm de mult, a trebuit să suportăm si nesfîrşita discuţie despre salariile mici, migrarea doctorilor şi lipsa de personal. De parcă ăştia ar vrea să împartă “dreptul” cu alţii sau personalul ar trebui să fie sufficient cît să poată chefui cu rîndul. Apropo, le-a pus cineva fiola?

Cît priveşte salariile mici, subiectul nu e relevant pentru că nu ştim cît caştigă ei cu tot cu şpăgi dar cine, în presă, e atît de cinstit să intrebe ce venituri au ăştia de la spitalul de criminali în masă, de-acum, fiindcă, în serie, mergea treaba prea încet. Apoi, şi presa omoară oameni dar e şmecheră, după ce le sugerează să se sinucidă din cauza lui T. Băsescu care ar vrea să reformeze statul, prinde din zbor oportunitatea şi le dă şi denumirea otrăvii. Tot otrăvite au fost şi informaţiile de pînă acum din sistemul sanitar care a fost dintotdeauna o nenorocire doar că, şcoala de după revoluţie, e posibil să fie mai proastă, cel puţin școala de asistente medicale.

Tragedia de acum a atras atenţia pentru că e colectivă, dar relele au început să iasă la iveală imediat după revoluţie. Dintre “crimele” cu sînge rece din domeniu, primul care a atras atenţia a fost cazul unui băieţel cu fractură deschisă, lăsat la spital de mama lui care mai avea şi alţi copii de îngrijit acasă, copil fără “aparţinător”, care n-a fost consultat şi a făcut viermi la mîna care i-a fost ulterior amputată. Pro-tv a mai făcut un reportaj mai tîrziu din care a reieşit că bietul copil nu e afectat pentru că e mic, ce ştie el, şi că acum pictează, ceea ce te duce cu gîndul la Ş. Luchian. A doua oroare care a ajuns la tv. a fost cazul unei gravide care nu putea să nască şi, chipurile, nici doctorii n-aveau ce să-i facă aşa că au lăsat-o pe masă să sîngereze şi să zbiere de durere de seara pînă dimineaţa cînd a și murit. Cum poate să ne mai sperie biserica cu iadul cand avem doctori?

Stirile despre crimele din sănătate au continuat dar şi presiunile asupra pacienţilor. Irina Reisler, înainte să fie obeză făcea emisiuni medicale şi la una dintre ele o întreba pe o pacientă: - Cui mulţumeşti că trăiesti?/-Lui Dumnezeu, zicea operata./- Si mai cui?, intreba ea cu reproş iar după niste ghionturi din ochi femeia răspundea: - Domnului doctor./ - Păi…, dădea reporteriţa din cap dojenitor pînă cand femeia se scofîlcea de tot de ruşine mai ales că era şi obligată să apară la televizor./ 
Osanale voluntare aduc şi cei extaziaţi de frică, după modelul: păi, doctorul ţine inima în mînă, îţi dai seama!. Păi ce-ai vrea să ţină, levierul? Nu poate s-o ţină fără să-i pupăm noi tălpile de admiraţie? Să dăm fiecăruia cate 4 mil. euro, ca lui Brădişteanu? O fi de-ajuns? N-o fi?...
Alte reportaje periodice veneau de la pro-tv unde se impulsiona poporul să dea “dreptul” la doctor care uite ce deştept e şi ce salariu mic are şi nu-i correct ca doar ospătarul să primească bacşiş. Salariile mici, de fapt, arată că regimul de după revoluţie, ca şi cel de dinainte, au lăsat să se subînţeleagă faptul că pacienţii trebuie să suplimenteze veniturile doctorilor. La drept vorbind, e imposibil să dai salarii care să echivaleze birul care se strînge de la atîţia robi şi nici un salariu official nu-ţi dă satisfacţia umilirii pînă la moarte a supuşilor, fără de care, doctorii, asistentele şi infirmierele nu pot trăi şi la care ei cred că au “dreptul”. Ar trebui să avem un canal romanesc numai cu abuzurile personalului medical sau măcar să avem în fiecare zi ştiri pe tema asta dar atunci cine s-ar mai ocupa de hamsia ucigaşă de pe litoralul romanesc sau de frunza Elenei Udrea.
Anul ăsta, după ce ne-am prăjit cu ştiri despre caniculă, toamna a venit ceva mai devreme şi ziariştii au trebuit să dea drumul la frunză şi să se ocupe de cele 200 de grade care au ars în chinuri 11 nou-născuţi şi un salon de 1 mil euro din sistemul medical “subfinanţat”.
Acest spital, mult lăudat şi garantat de vedetele care s-au tratat în reserve pe banii tuturor contribuabililor, are multe cuie in talpă: aici a mai fost ars un nou-născut din cauză că l-au prăjit în incubator şi a fost lăsată să sîngereze pînă la moarte soţia unui ziarist (de-asta a ajuns ştirea în presă), iar criminala care n-a fost în stare să facă o sutură, doctoriţa Nicolau, a insultat-o pană la moarte pe femeie, timp în care i-a cerut să nu stea cu spatele la ea. Măcar dementa asta poate să emigreze, D-le Popescu?
La r
îndul lui, Doctorul Marinescu este un personaj celebru prin faptul ca a realizat un lucru discutabil, anume că a ajutat o femeie în varstă de 67 de ani să nască un copil care are alti părinţi biologici, ceea ce induce posibilitatea ca, acest copil, să aibă caracteristicile a trei personae, după cum s-a descoperit în SUA la un copil cu mamă surogat. Omul scoate bani şi din clinici private dar vine la stat pentru recrutare de clienţi. A avut o reacţie tipică pentru un nostalgic îmbuibat care n-a dat socoteală în viaţa lui, atunci cand a spus: se va face o anchetă că aşa se face acum! Ce pretenţie să ai de la unii care lăsau femeile să putrezească de vii pe vremea lui Ceauşescu pentru că "aşa era legea" şi care consideră că şi atunci erau mijloace contraceptive de exemplu zeama de lămaie (trebuie că au dreptate că asta taie şi bătăturile), de la unii care au răspîndit sida şi care cred că instrumentarul de unică folosinţă trebuie folosit pînă se rupe sau că: ce dacă toaletele sunt murdare că sala de naşteri e hăt, la capătul holului şi streptococul nu ştie drumul.
Spitalul multlăudat a avut multe reclamatii, de mizerie, de personal, dintre care cel legat de doctoriţa Dracea n-a mai fost amintit zilele astea dar apare pe romanianmalpraxis@yahoo.com , unde oricine poate să citească despre greşeli şi sadism în sistemul sanitar ca să-şi dea seama că nu e nebun cînd una vede la televizor şi alta ştie el din experienţă.

Totusi, presa a fost egalată in stupizenie de către “oficialii” care au tinut o conferinţă de presă după incendiu unde s-au felicitat între ei cît de bine au acţionat după nenorocire, de parcă, in incendiul ăsta, arseseră nişte lucruri, acolo. La fel de ridicol a fost şi un PDL-ist care făcea apel la opoziţie să nu profite şi să dea vina pe ai lui. In ceea ce priveşte demisia ministrului sănătăţii, dacă nu se face o ancheta exactă cu vinovaţi şi măsuri ca să nu se mai întample, atunci e inutilă. La urma urmei poate că totul e inutil de vreme ce părinţii prăbuşiţi de durere care voiau să “ardă” și vinovaţii în momentul cînd au fost informaţi că le-a murit copilul (informaţie falsă la momentul respectiv), au anunţat că nu dau în judecată spitalul “niciodată” şi au mulţumit doctorilor, după ce au aflat că nou-născutul a murit de-adevăratelea. 
Degeaba tatăl copilului Sebastian a incercat să explice că nenorocirile din sănătate se vor repeta atîta timp cît oamenii nu se vor uni într-un protest, pentru că romînii se unesc doar la cîrciumă, la moaşte, la ajutoare sociale, la retardele sau emisiuni unde e nevoie de bocitoare sau stau retraşi în izolarea lor făcînd planuri cum să plece din ţară, dacă nu ei, măcar copiii lor. Problema e că de ce fugi de-aia nu scapi şi autoexilaţii in străinătate vor trebui să suporte de acum nu doar “conaţionali” dar şi asistente si doctori autohtoni. Aşteptăm să-i trimită şi pe ei Sarcoszy înapoi că noi măcar ne-am resemnat să fim terorizaţi şi de unii şi de alţii. O să vedem dacă străinii vor crede că atunci cînd doctorii îi salvează sunt geniali iar atunci cînd îi omoară aşa a vrut “ăl de sus” şi dacă le vor spune “domnu’ doctor” si “dumneavoastră” chiar şi după ce le omoară o rudă, aşa cum face poporul nostru de umili.

Au fost si lucruri decente în amalgamul ăsta de publicitate tabloidă, anume doctorul Cristian Andrei care a recunoscut că, la ultimul simpozion la care a fost, din păcate, nu s-a vorbit decît despre un medicament nou şi nimic despre pacienti, psihologul Mirela Zivari care a anunţat că părinţii vor primi consiliere gratuită de la psihologi şi, foarte important, un preot le-a spus oamenilor că orice creştin poate boteza, în cazuri de urgenţă, un copil, invocand Sfînta Treime. De asemenea, Emma Zeicescu a avut invitaţi decenţi şi a încercat să ajungă la fondul problemei şi cu ajutorul unui doctor PNL-ist, un tip foarte interesant pentru lumea profesională pe care o reprezintă iar Andreea Esca a pus întrebări directe pe care le astepta toată lumea, doctorului Oprescu, cel care, ori se făcea că nu le aude ori “colegul” care i-a pus dinţii i-a pus şi aparat auditiv, c-a răspuns la altceva. Tragedia înfiorătoare l-a scos în faţă şi pe pompierul care a ajuns primul la uşa încuiată bine pentru ca focul să nu rănească vreo asistentă, care a făcut un eseu pe loc despre copiii cu “ochii cît boaba de piper” aşa cum nici un ziarist nu s-ar pricepe pentru că ăştia n-au trăit nimic şi nu inteleg nimic. In concluzie, ceva trebuie să se schimbe ca să nu se mai conserve şi soluţia să existe şi asigurări private de sănătate pentru că statul e scump, prost şi periculos.

Intr-un documentar, un doctor american la explica studentilor pe nişte radiografii diferenţa dintre creierul unui om obişnuit şi creierul unui criminal în serie iar apoi asemănarea dintre creierul criminalului şi propriul creier. Sîngele rece al doctorului dar şi al criminalului în serie se vedea clar pe radiografiile celor doi în locul în care este localizată compasiunea. Diferenţa dintre unul şi celălalt era de opţiune personală. N-am văzut radiografiile doctorilor romîni şi, la o adică, nici nu ne-am pricepe pentru că, dacă ne-au pus diagnostic de proşti, trebuie c-aşa e, doar, ei sunt doctori, dar opţiunea lor se vede şi de la noi. Mai mult ca sigur că ei îşi vor păstra puterea de viaţă şi de moarte fiindcă sunt sadici, au obrazul gros şi pentru că, în mare, discuţiile despre doctori au urmat şi zilele astea acelasi tipar exersat timp de 20 de ani adică avem cadre foarte bine pregătite iar exemplele negative sunt “excepţii”. 

La sfarşitul discutiei s-a tras aceeasi concluzie dintotdeauna: avem nişte medici “excepţionali”. Gura mincinosului adevăr grăieşte!