joi, 10 octombrie 2024

Romȃnia renaşte, din senin

 


Alături de operaţiune de salvare şi armata intervine, Romȃnia Renaşte. Nu ştiu ce ȋnseamnă asta, dar sunt tot felul de semne. Ne bagă ȋn fundaţie şi ne scoate d-acolo mai mult morţi decȋt vii? Nimeni nu ne spune ce ȋnseamnă că Romȃnia renaşte. De ce-ar renaşte, e moartă? Va fi victima unui asasin şi va fi resuscitată? Destul de creepy susţinătorii sloganului. Le-aţi văzut morgile?

Ȋmi fac tot felul de gȋnduri negre şi le pun alături de “dimineţile mai triste” puse de televiziuni pe seama scumpirii cafelei.

Ce s-a aflat abia acum şi răstoarnă toată situaţia?


Murim toţi odată şi ȋnviem ca la un semn? Sau doar cei doborȋţi de inundaţii “istorice” şi copaci doborȋţi de “ciclon”. Pentru că, ştiţi, ȋn Romȃnia, se prăbuşeşc mai mulţi copaci din senin, decȋt de vijelie. Zeci de oameni au murit striviţi de copaci căzuţi “din senin” şi n-am văzut o campanie de alertare care să strige: Cod roşu de senin! Seninul a făcut prăpăd ȋn Dolj!

Seninul a luat viaţa a şapte oameni. Urmează o iarnă normală, de coşmar.

Ȋn fiecare an mor săpători de şanţuri ȋngropaţi de vii, fiindcă groparii angajaţi de partide - ȋn general, e vorba de lucrări publice – nu respectă normele de protecţia muncii. Nici măcar cȋnd plouă. N-am văzut nici un cod avertizor ȋn privinţa asta!

Pȋnă la urmă, chiar mai vrem să renaştem, doar ca s-o luăm de la capăt cu ştirile despre cum vom muri?  

Mai ales că, nu cred că doar inundaţiile sau doar cutremurul sau bomba lui Putin o să ne omoare. Trebuie să ne aducem şi noi contribuţia. Femeia din Suceava a fost doborȋtă - după ce-a expirat codul de catastrofe - de un copac, proaspăt tăiat, ȋn timp ce stătea cu capu’n la telefon, surdă la avertismentele sonore, pe aleea unui DGASPC, neȋmprejmuită corespunzător. Aşa cumul de factori, nici ȋncălzirea globală nu putea să producă.

Sigur i-a tăiat calea vreo pisică neagră, fiindcă şi ghinionul a sincronizat lucrurile. Adică, dacă era ea ȋn locul lui Trump, acum avea soarta lui Kennedy.

Ajungi să crezi că scăpăm mai mulţi cȋnd vine urgia decȋt cȋnd suntem de capul nostru.

Oare suntem de capul nostru? Operaţiunea de reȋnviere a eroului legionar ne arată că, dacă ne uităm peste umăr, s-ar prea putea să-i prindem pe unii cu topoarele ridicate, care tot umblă să ne spargă ţeasta-n două.

Fiindcă generaţia noastră n-are eroi, buni sau răi, pe care să-i răstignească ideologic sistemul, nişte capete illuminate au zis să dezgroape filonul cel mai radicalizat, compromis nu doar ca antisemit, cum se spune. Mai avem voie să-l amintim pe Nicolae Iorga, sau nu e sufficient de fără de păcat pentru noua grădină a raiului? 

Care, după obicei, va răsări din mărturiile emoţionante din cimitir, unde să rupe tăcerea-n fiecare zi.

Sper că acele minţi luminate se uită la televizor, să vadă consecinţele AUR/Şoşoacă/CCR. Apropo, raportul ȋn baza căruia s-a luat decizia, e mai interesant decȋt motivarea. Dar n-are urmări.

Deci, ȋntrebarea e, Romȃnia renaşte… cum, cine, cȋnd? Renaştem toţi sau doar băştinaşii care se descompun ȋntr-o ştire gen: artista a povestit tot despre boala ei, s-a topit la un grad de caniculă…

Fiindcă, văd că unii morţi contează mai mult, decȋt alţii. Iar ororile sunt trecute cu vederea sau date uitării. Ȋn schimb, sunt exacerbate mărunţişurile.

De Halloween, cel mai probabil, Romȃnia va fi ȋngrozită de unul costumat ȋn Atacatul de panică, sau de una căreia i-a căzut lădiţa pe picior la Revoluţie. Ȋn loc de Jack Spintecătorul, romȃnii se vor costuma ȋn Ȋnghiţitul de viituri”, ȋn loc de Văduva Neagră, Astenica de toamnă iar ȋn loc de Fam. Addams ȋn Ne-am vȋndut deja sufletul pentru bani, ce-ar fi să renaştem!

Cod galben de vreme senină. Dar rea!



Nu sunt jurist, am doar o intervenție cetățenească normală: aderarea la NATO și UE a fost democratică, dar o opinie față de aceste organizații este (sau era) garantată chiar de Constituția României (ca să nu mai zic că chiar de UE și NATO ar trebui să fie garantate, că de aceea, cel puțin teoretic, ne-am dorit să facem parte din ele).  https://www.libertatea.ro/opinii/cum-au-facut-praf-constitutia-niste-judecatori-ccr-cazul-sosoaca-nu-e-despre-sosoaca-5040970