luni, 13 mai 2024

De ce e-n regulă ca Florin Piersic să fie tratat preferenţial?

Cazul 2 Mai. Justiţia nu se face sub presiunea publică, dar, măcar, se face?  https://antipresa.blogspot.com/2024/05/justitia-in-cazul-2-mai.html


Pentru că e o personalitate reprezentativă pentru naţie. Dacă nu el, atunci cine? Trotuarul de vedete itinerante care sparg timpanele şi vȋnd batiste, din televizor?

Reprezentativ – Care (prin ȋnsuşirile sale) reprezintă, ilustrează epoca, mediul, curentul din care face parte (din DEX)

Ȋn plus, spun specialiştii, această postură publică are şi o conotaţie simbolică ȋn care naţia ȋşi poate oglindi şi evalua o parte din calităţi, mentalităţi, speranţe…catastrofe…  E un fel de pocal sfȋnt, la purtător, ȋn lipsa celui legendat pe care toată lumea ȋl caută şi nimeni nu-l găseşte.

Prea ca la ţară! La oraş, laboratoarele de analize medicale private sunt mai dese ca farmaciile

Reprezentativul, deci, este un recipient de bune şi rele, o valoare de referinţă dar şi o cunună de spini, cu preţul afişat iar uneori, cu dezvăluiri despre costuri ascunse.

Apropo, să remarcăm cum l-au adus de la Cluj – pe o targă simplă, ȋnvelit ȋntr-un cearşaf, cu picioarele dezvelite şi lăsat sub ochii portarului şi a femeii de servici’ care şi-a dus mȋna la gură nevenindu-i să creadă ce vede ea fără să plătească bilet – apoi, ce profesionist l-au ȋmpachetat cȋnd l-au expediat de la Balş, la Foişor! Deh, discrepanţele dintre sat şi oraş!

Plus că, la Bucureşti, dispăruse trupa de backing vocals, para-gagicile după Salvare, alea cu pleata pe spate - şi-i mai dădeau tȋrcoale, competent, cȋţiva bărbaţi concentraţi pe obiectul muncii.

Apoi, am aflat despre costurile ascunse ale protezelor implantate, adică despre cum infecţia se strȋnge ȋn jurul lor – unde nu există system imunitar care s-o combată – şi se poate generaliza. Dr. Cȃrstoiu - acum, onorabilul specialist ȋn ortopedie, după ce şi-a retras candidatura politică – ne-a povestit frumos, ca un professor universitar ce se află, cum se-ntȋmplă toată treaba la oase, care, fiind spongioase, ţin sub acoperire inamicul infecţios şi se lasă greu penetrate de antibiotic.

Tot cu această ocazie, am aflat de la specialiştii inimii de la Cluj - care, cȋnd au auzit de infecţie, i-au scos stimulatorul cardiac actorului ȋn doi timpi şi două mişcări (nou record mondial) - că astfel de dispositive nu se implantează doar de absolută necesitate, ci şi oarecum preventiv.

A urmat un schimb de replici, pe fondul vremii extreme, o dispută fără finalizare despre cine a ȋntreţinut mai bine organul maestrului.

Oricum, Florin Piersic n-ar fi beneficiat de atȋta atenţie dacă nu ajungea totul public şi dacă n-ar fi existat indignaţi ȋn presă. Nu din cauza lui, pacienţii din Romȃnia sunt prost trataţi, ci din cauza sistemului implementat, pe muteşte. Că, de vorbit, se dezbate despre nimic.

De exemplu, am aflat abia acum de ce sunt pline Urgenţele de pacienţi care nu sunt urgenţePentru că, prin intermediul canalelor de deversare de ştiri bolnave, s-a implementat ce a tot cerut securismul medical, adică sistemul d-afară, care a transformat medicii de familie ȋn scriitori de trimiteri la specialist.

De pildă, mergi să-ţi faci un RMN, ȋn urma căruia, doctorul de familie ar putea să-ţi dea un set de analize ulterioare. Dar nu mai are voie. Trebuie să mergi la un specialist – din patru ȋn tot judeţul – care, de regulă, te programează undeva după ce-ţi expiră RMN-ul. N-are ȋncotro, fiindcă numărul de consultaţii/zi a fost reglementat strict şi limitat. Tocmai bine, să mai dai un ban bun şi privatului pentru următorul RMN.

Apropo, de RMN – n-ar fi bine să informaţi oamenii ȋnainte să-i contenţionaţi? Apoi, ce…dracu’, atȋta contenţionare? Uneori am impresia că unii nu sunt sănătoşi la cap…

Ȋn timp ce alţii vor să te ajute dar n-au cum. Aşa că, la prima durere de…organ, te duci la Urgenţe. Fiindcă acolo ȋţi face şi analizele.

Asta e. Nu putem să tratăm personalităţile – evident, din toate domeniile şi care merită - ca pe nişte homeleşi, cum s-a ȋntȋmplat ȋn pandemie. E o ruşine să facem asta, nici nu ne rezolvă problemele; din contră, dacă suntem atenţi, vedem că ei scot la suprafaţă inamicul infecţios al sistemului.


De ce Florin Piersic? Marele...Florin Piersic  https://freefrompress.blogspot.com/2024/05/de-ce-florin-piersic-mareleflorin.html#more

Elitismul de mucava. Azi “mȋncatul sănătos”

Why ‘clean eating’ is bad for you: The damaging psychology behind the latest health fad. By James Heathers, PhD

Traducere - https://antipresa.blogspot.com/2024/05/elitismul-de-mucava-azi-mincatul-sanatos.html