marți, 26 noiembrie 2019

Cum a ajuns un partid de 7%, la 70%



Schimbăm foaia! Gata cu pozitivismul, mai ales că, recent, se laudă cu el o televiziune care nu face altceva decît să deprime și să înfricoșeze lumea.

https://antipresa.blogspot.com/2019/11/marele-partid-liberal-s-umflat-la-70-sa.html#more 

Marele partid liberal, cum este numit în ultima vreme, este unul din cele două partide “istorice” lăsate de comuniști să bîntuie, într-un țarc îndosariat, și să împiedice formarea unei opoziții adevărate la gruparea iliesciană, după Revoluție.

Mai mult decît orice, PNL este un opportunist. Un autostopist care a circulat, timp de un sfert de secol, în cîrca altor partide pe care le-a parazitat, înghițit, distrus.

În 2000, PNL avea cam 7% (ca și PDL) la legislative. Prin comparație, PRM avea 20%, iar PSD 37%, aproximativ. În 2004, PNL + PDL (Alianța DA) au luat 31%. Românilor le place să voteze alianțe chiar dacă, se știe, că alianțele nu țin.

2008:  PNL 18% (alianța care a dat și Președintele pedelist le-a priit), PDL, aproximativ 33%.


În 2012, alianța stînga-dreapta, USL (PSD+PNL, în principal) a cîștigat, după suspendări și moțiuni la PDL, aproape 60% din voturi. Intenția era să distrugă PDL și să se lăbărțeze ei pe toată scena politică, asta și după ce T. Băsescu a convertit PDL-ul la creștin-democrația europeană, la cererea controlorilor de democrație. Crin Antonescu a obținut un loc de parlamentar de Teleorman, cu ajutorul lui Liviu Dragnea, fiindcă, la București n-avea succes.

2014, USL se rupe, PNL fuzionează (absoarbe, mai exact), PDL-ul. În legislativele din 2016, PNL obține cam 20% (PSD, 46%).

În 2014, broasca țestoasă cîștigă întrecerea, în fața iepurelui mîncător de pop-corn și a sfidătorului PSD iar, de-atunci, K. Iohannis tot caută să-și pună Guvernul meu. Reușită care s-a întîmplat recent, după ce Ponta a luat o bucată din partidul-mumă și a vomat moțiunea, aliatul ALDE a luat-o către alte zări, PMP-ul lui T. Băsescu a contribuit și el, alături de partidul noilor standarde - USR, lăsînd PSD-ul în minoritate. K. Iohannis a fost reales cu aproape 70% iar PNL – ul se crede la același nivel.

Dar, pînă aici, multe s-au mai întîmplat: Ponta a fost cercetat și achitat, T. Băsescu, la fel; C. P. Tăriceanu a fost plimbat prin tribunal și absolvit, Oprișan achitat, Dragnea, condamnat, Barna “dezvăluit” pe surse și tot așa. Pînă și V. Dăncila s-a trezit c-o plîngere penală în plină campanie. Tot PSD-ul e îngrozit de frica dosarelor.

De altfel, analiștii care au studiat fenomenul (studiat, nu adorat), sunt de accord că PNL-iștii au vrut-o și au votat-o pe Dăncilă în primul tur ca să nu mai aibă palpitații în turul doi și să obțină aproape 70%. Zic peneliștii, că procentul le este necesar, ca să aibă aprobarea românilor pentru Marele proiect de reconstrucție. Ei, draci, acum vor să desființeze PSD, ca să rămînă PNL și USR stăpîni pe politică.

Oare, e un cîștig pentru democrație, faptul că avem prezidențiale de tot rîsul?