marți, 6 iunie 2017

Generația Politically Tourette

La aproape treizeci de ani de la moarte, Ceaușescu se vinde mai bine la televizor decît orice marcă înregistrată. Că era bun, că era rău, că era sărac sau, din contră, avea conturi în Elveția, că-i cîntau lăutarii, că-i plăcea vînătoarea, că-i sufla nevastă-sa-n gură, că era patriot, că nu merita să moară ș.a.m.d.

Şi-apoi, bomboana după colivă: Era mai bine pe vremea lui Ceaușescu?, urmată de concluzia răcoritoare gen Romînii sunt nostalgici. Inepuizabil subiect!
Inepuizabil, pentru că de-atîta amar de timp, comunismul n-a fost abordat decît superficial și doar în două ipostaze: comunismul, la modul general, în antiteză cu capitalismul – întotdeauna perfect - și comunismul salamului cu soia prin comparație cu democrația cu de toate dar mai ales cu multe canale tv.

Niciodată n-au fost căutate crimele comunismului de făptuitori, cel puțin nu în televizor unde s-a pus întotdeauna talpă dezvoltării acestui subiect. Pentru că, doar n-o fi stat întreg comunismul în doi torționari!

În fine, mai ieri, președintele institutului ce se ocupă de cercetarea crimelor petrecute în vremea comunismului (IICCMER) a fost invitat la un post de televiziune să vorbească de ultima investigație, ce se referă la omorîrea copiilor din orfelinate, copii considerați irecuperabili din punct de vedere medical. Deci, este redeschis subiectul copiilor chinuiți în orfelinate, subiect mult respins, și-apoi îngropat, de către lumea bună, imediat după Revoluție, pe motiv că strică imaginea țării în lume.

Președintele IICMER, Radu Preda, împreună cu un supraviețuitor al lagărelor de copii, vrea, de data asta, să caute vinovații cu nume și prenume și nu doar să dea vina pe communism, la modul general. În fond, crime se întîmplă chiar și în țări libere și civilizate și asta pentru că, indifferent de regim, oamenii sunt cei care făptuiesc sau nu abuzuri.

Comunismul (sau ceaușismul) într-adevăr, se debarasa de multe responsabilități față de acești copii, asigurîndu-le doar subzistența (ceva mîncare și medicamente) însă, personalul angajat îi lăsa să moară de foame și prin lipsă de îngrijire. După Revoluție, acești făptuitori au fost trecuți cu vederea pe motiv că ăsta era regimul, din care cauză trăim și astăzi sub “regimul” lor.

Asta părea să nu înțeleagă angajatul televiziunii, altfel un tip cu o alură sănătoasă spre deosebire de șeful său care ar trebui să-și pună poza într-un dicționar explicativ în dreptul expresiei fake-news, pentru că se tot întreba: Dar, nu era comunismul cel vinovat de tot ce se întimpla atunci? Asta după ce șeful IICMER îi spusese că, printre altele, angajații ospiciului luau mîncarea copiilor și-o dădeau la porci.

Regimul post-comunism ține déjà de mai mult timp decît regimul ceaușist și, din punct de vedere propagandistic, e mult mai tiranic. Practic, pentru suma corectă, libertatea de expresie s-a redus la cîteva expresii a căror repetitivitate pare scăpată de sub control.

Cît privește emisiunile fluviu despre regimul Ceaușescu și dacă era mai bine pe vremea lui, răspunsul pentru cei care nu l-au trăit este: Da, era mai bine, dar voi n-ați rezista o săptămînă în vremea aia!

În urma analizei actelor de deces și a certificatelor constatatoare de moarte, efectuată de experții IICCMER și de o echipă de specialişti în medicină legală, s-a constatat că, pe de o parte, au existat rate crescute de mortalitate în cazul unor patologii ușor de prevenit sau de diagnosticat precoce şi de tratat corespunzător, iar, pe de altă parte, au existat cauze de moarte care susțin, prin specificul lor, concluziile cu privire la existența unui regim caracterizat prin tratamente neomenoase aplicate minorilor din cele trei centre.” http://www.iiccr.ro/sesizare-penala-privind-tratamentele-neomenoase-perioada-comunista-in-caminele-spital/ 
„Mai aduceți două persoane; doi îl țin de mâini, doi de picioare, iar dumneavoastră, tatăl, că aveți mai mult sânge rece, de cap. Eu îi pun acele“, ne-a spus. Mi s-au înmuiat genunchii pe loc, nu știu de ce a crezut că am sânge rece. „Și dacă se mișcă, dacă nu îi pot ține capul bine, ce se întâmplă?“ “ “http://romanialibera.ro/opinii/comentarii/cel-mai-bun-medic-este-trenul-spre-bucuresti---opinie-451835
Ce face SRI în faţa unui astfel de pericol? Selectează o firmă de sub influenţa lui Ghiţă să livreze echipamente şi softuri pentru „Big Brother“-ul românesc. Adică îl ajută pe fugar să-şi bage şi mai adânc nasul în secretele de la Bucureşti. “  http://romanialibera.ro/opinii/editorial/dormi-linistit---%E2%80%9Ebig-brother%E2%80%9C-ghita--lucreaza-pentru-tine--451601
“Peste foarte mulți ani se va ajunge iarăși la o societate a brahmanilor, în care numai elita va ști să scrie și să citească, iar restul vor primi doar comenzi sonore și vizuale, o societate care a funcționat în trecut.” http://www.cuzanet.ro/interviu/stelian-dumistracel-se-va-ajunge-iarasi-la-o-societate-in-care-numai-elita-va-sti-sa-scrie-si-sa-citeasca.html
Se va stinge – previ­zibil – curând şi scandalul acoperiţilor din presă. Aşa cum s-a stins cel privind acoperiţii din justiţie. Şi nu pentru că ei nu ar putea exista, ci pentru că, legal, nu se poate face nimic pentru deconspirarea lor oficială.” http://romanialibera.ro/opinii/comentarii/acoperitii--sub-camuflaj---opinie-451238