miercuri, 21 ianuarie 2015

Francul elvețian și falsul dâmbovițean

Un alt moment de scobutil pentru telespectatorul politico-mediatic: creșterea francului elvețian.

Ne aduce aminte de campania tâmpită È™i, mai ales, incorectă, pe care a pornit-o Realitatea, prin doi fățoÈ™i, migraÈ›i acum la alte televiziuni, împotriva legii care stabilea o taxă de mediu progresivă în funcÈ›ie de vechimea maÈ™inii în baza faptului evident că o maÈ™ină veche poluează mai mult. TupeiÈ™tii au dus “doleanÈ›a” până la Parlamentul European È™i au obÈ›inut întoarcerea legii pe dos în baza comicăriei îndreptată contra bunului simÈ› care susÈ›inea că o vechitură poluează mai puÈ›in pentru că nu mai are mult de rulat. Rezultatul previzibil È™i preconizat a fost că vânzările second-hand au prosperat în detrimentul celorlalte iar parcul auto s-a învechit adică efectul scontat de lege a fost exact pe dos. (Sigur, în afară de încasarea unor bani nemeritaÈ›i la buget care este, în fapt, prima intenÈ›ie a statului când inventează taxe.)

Acum, ne-a lovit în breaking news francul elveÈ›ian. Presa, interesată, după cum se aude, din cauză că e È™i ea împrumutată “exotic”, s-a implicat aiurea cu logica È™i legile țării. S-a cerut îngheÈ›area cursului prin ordonanță, implicarea Băncii NaÈ›ionale, subvenÈ›ionarea ratelor celor îndatoraÈ›i cu bani de la buget iar politicienii care, în nesimÈ›irea lor statică, se fac a nu auzi că poporul nu e interesat de ideologia lor stânga-dreapta, au tresărit smucit care mai de care cu câte o lege care să resolve problema a 75 000 de împrumutaÈ›i deÈ™i în parlament mai zac vre-o trei legi p-aceeaÈ™i temă.

75 000 e varianta oficială, dar presa i-a numărat până la 150 000, apoi 165 000 și chiar mai mulți după ce i-au pus la socoteală pe toți membri familiilor împrumutaților. Exact cum a făcut PSD-ul când s-au montat camera de luat vederi la bacalaureat și asta ar fi afectat vre-un million de români cu bunicii copiilor cu tot.

Numai tâmpenii! Oricine își dă seama că oricare dintre soluțiile copilărești propuse de presă, fie este discriminatorie, fie provoacă dezastre în altă parte, că doar nu se tipăresc bani! Ce dai unora, trebuie să iei de la alții!

Legea falimentului personal e singura măsură corectă. Şi-a dovedit eficiența imediat ce a fost fluturată în spațiul public, chiar fără a fi intrat în vigoare, pentru că două bănci s-au înțeles déjà cu clienții.

Ca de obicei, toată agitația populistă, a îngropat cauzele în negura timpului. Una ar fi că statul nostru are doar un rol de taxator, nicidecum să-și apere cetățenii de abuzurile de orice fel. De pildă, contractul ăla nenorocit de împrumutare ar trebui să n-aibă mai mult de-o pagină și să scrie pe el clar și concis tot ce trebuie să știe omul, inclusiv ăla care se-mprumută doar cu buletinul.

A doua cauză, la fel de importantă, este reclama mascată ce se face în presă unui produs sau altul-și francului elvețian i s-a făcut reclamă.

Deci…CINE PLATEÅžTE ÅžTIREA?



http://www.contributors.ro/editorial/cine-vrea-sa-mi-inchida-gura/  Aprecierea francului elveÅ£ian, începând de săptămâna trecută, a produs fiori în societatea românească. Dezbaterea publică a luat foc. NumeroÅŸi comunicatori s-au grăbit să-ÅŸi reactiveze talentul polemic. ÃŽntre ei – domnul George Mioc, în “Contributors.ro”. Poate că acolo, în Texas, de unde “monitorizează” starea financiară a ţării, o fi un om de afaceri respectabil.”
“ÃŽn rândurile pe care mi le-a dedicat am văzut o tendinţă de a-mi închide gura, afirmând că… despre mine presa a scris: “a fost turnător al Securităţii”. Da, a scris! ÃŽn 2006. Åži am lămurit lucrurile încă de atunci. Polemistul George Mioc redă însă reacÅ£ia mea nu cum a fost în realitate, ci cum i-a convenit. Sau, poate, cum mi s-a mai întâmplat în toiul dezbaterilor pe tema francului elveÅ£ian, o fi preluat informaÅ£ia de la un alt polemist. Scrie, deci, că am negat acuzaÅ£ia… dar îmi ciunteÅŸte grosolan negarea, după o reÅ£etă străveche. Lăsând să se înÅ£eleagă nu doar că aÅŸ fi turnat la Securitate, dar că i-am ÅŸi ridicat în slăvi pe securiÅŸti.” România Liberă È™i Evenimentul Zilei l-au pus pe Adrian Vasilescu sub “Numele turnătorilor”
 


EXCLUSIV. Sindicalist: ”Toate funcÈ›iile din Inspectorat sunt numite politic”. Ce fac È™efii de poliÈ›ie ca să își păstreze funcÈ›iile www.evz.ro