sâmbătă, 15 decembrie 2012

MASACRUL DIN NEWTOWN,CONNECTICUT




Aseară, în timp ce la noi se discuta despre bilețelul “secret” pe care Traian Băsescu l-a înmânat unor oficiali europeni și despre cum îl va afecta asta pe Bogdan Chireac, de exemplu, pe CNN și Euronews apăruse breaking news-ul înfiorător despre masacrul de neînțeles și apparent, fără motivație, comis de un tânăr asupra unor copii de până-n 10 ani.
In timp ce Euronews lăsa imaginile să curgă, CNN-ul, în maniera binecunoscută și la noi, repeta aceeași înregistrare în timp ce jurnalista de teren intra, la fiecare cinci minute și repeta același lucru la infinit iar anchor-ele din studio mimau aceeași afectare. Femeia, în special, avea aceleași măști pe care le vedem și în filme când sunt imitați ăștia: scutura controlat capul a îngrijorare, ușor, ca să nu iasă poza mișcată, cobora pleoapele a tristețe după care își lăsa privirea în piept copleșită de compasiune.
La Euronews o spuneau p-aia dreaptă: e o problemă cu armele, la CNN, indignatul de serviciu repeta unul din textele propagandistice de la Hollywood: cine are probleme,  să meargă la psihiatru!

In ultimul an, în America, au fost șase asemenea atacuri, nici Batman nu s-a putut lansa fără să facă victime, apoi, zeci de milioane de oameni au ajuns în stradă fără locuință, depresia e în creștere rapidă, dependențele de tot felul au devenit epidemice, superobezitatea e mai răspândită decât orice virus mortal dar propaganda acoperă totul cu nesfârșita campanie anti-fumat și cu mersul la psihiatru. Practic, în timp, va deveni obligatoriu să fim arondați cu toții la un cabinet de specialitate și să ne luăm doza de droguri zilnice pentru controlul furiei și iubirea aproapelui. Apropo de asta, ieri am aflat că, în Amsterdam, a fost interzis fumatul de marijuana în școli!!!!!
Cum dracu’ a putut fi la liber consumul de droguri, alintate “ușoare”, în școli și cum de a avut pe mână băiatul ăsta 3 arme, între care una semiautomată?! Ce-i trebuia unei familii, dintr-un orășel liniștit, un arsenal de arme în casă?
In loc de alte explicații, după propaganda americănească, va rămâne numai una în discuție: părinții erau divorțați! Desigur, ar mai fi și violența lui Tom și Gerry, a lupului care a mâncat-o pe Scufiță și a violenței din filme. 

In rest, America se va ruga pentru victime, se vor aprinde lumânărele, președintele Obama a lăcrimat, déjà, se vor înnăspri controalele de tot felul se vor pune și mai multe camere de luat vederi, oamenii se vor izola din ce în ce mai mult iar depresia și numărul celor care o vor lua razna va tot crește!
UPDATE: Pe CNN a început lungul drum al “comunicării” către omorârea subiectului. Se va reface traseul armelor până când au ajuns pe mâna acestui tânăr, “diagnosticat” déjà ca “troubled”, violența de la televizor și cinematograf, tot mai mulți americani se vor ruga pentru familiile victimelor, se vor citi mesaje de condoleanțe și, probabil, se va face un film. Intrebarea principală, pe care n-o pune nimeni, ar fi: Dacă, oriunde în lume, armele ar putea fi procurate la fel de ușor ca în America, s-ar întâmpla astfel de tragedii? Binențeles că da!
Apropo de asta, în România, n-ar fi trebuit să se dea verde la portul de armă niciodată dar, Adrian Năstase, mare amator de pușcoace, unele fără permis, a fost, evident, de accord cu prostia asta.
Si încă ceva: văd că nimeni, nici în Europa, nu interzice jocurile video excesiv de violente în care este omorât personajul pozitiv, de exemplu, polițistul!