joi, 22 decembrie 2011

TELEVIZIUNEA ROMANA



Aseară, Televiziunea Romană liberă dar sub papucul sindicatului, a vorbit în telejurnal despre propriile datorii de parcă erau ale naţiei nerecunoscătoare care plăteşte o taxă prea mică pentru ce primeşte la schimb. Binenţeles, s-a făcut, ca de obicei, o comparaţie cu taxa plătită în alte ţări fără să se compare şi veniturile şi fără să se ia în considerare cat reprezintă această taxă procentual, cum ar fi fost correct. Dacă s-ar socoti în procente atunci s-ar ajunge la concluzia că pensionarii şi familiile cu venituri foarte mici nici n-ar trebui să plătească. Seful televiziunii, pus de PDL după acelaşi model ca cei puşi de alte partide, adică politic, n-a găsit altă prostie de spus decat că există o acţiune concertată împotriva TVR-ului. Adică televiziunea pe care o conduce e plină de datorii, are vreo
Rapsoada din imagine canta colinde imbracata in halul asta
3 000 de angajaţi plătiţi absolut exorbitant raportat la munca pe care o fac şi, cum zicea cineva, dacă dispare unul dintr-o televiziune particulară, te uiţi la TVR şi-l găseşti acolo, iar el se plange de gura lumii. Tot aseară am aflat că Tvr-ul este compus din 7 televiziuni centrale şi 5 teritoriale dar nu ni s-a spus caţi telespectatori adună această risipă. Nici n-ar avea rost să întrebăm pentru că ne-am trezi cu replica şmecheră cum că emisiunile lor sunt serioase nu ca jegurile de la privat. Oricat de serioase ar fi, deşi nu sunt, trebuie să se uite cineva la ele şi asta depinde de “vedete” care, la TVR, sunt în mare parte fade, plictisitoare, inestetice şi, în general, se vede c-au fost refuzate la export.
In ceea ce priveşte calitatea programelor trebuie spus că doar plictiseala perseverentă şi oboseala cronică îi poate ţine pe telespectatori să nu apese pe alt buton al telecomenzii. Face excepţie Anatomia lui Gray, un fel de serial de canal care îţi întoarce stomacul pe dos, oricat de rar ajungi acolo în vreo pauză publicitară. Această lătură a fost cumpărată în continuare dar s-a renunţat la cel mai vizionat serial din lume, Doctor House.

Televiziunea Romană se mai face utilă prin nenumărate programe folclorice, chiar şi dimineaţa dacă dai pe doi saltă cămeşa de sârbă la fel ca pe Etno, Taraf şi alte gioarse pe care UPC le-a înţepenit pe cablu ca să nu poţi să le scoţi. Am văzut că Marioara Murărescu n-a ieşit la pensie iar scovearga de la o altă emisiune folcloroasă pigmentata cu cazuri sociale se înfruptă şi ea din banii statului. Că veni vorba, toţi angajaţii TVR ar trebui să îşi declare veniturile ca să ştie şi săracul lipit pe ce dă banii.
De exemplu, ar trebui să ştim ce salariu are Dan Bittman, cel cu mama certificată şi răsplătită ca revoluţionară, Mircea Radu, Iuliana Marciuc ş.a. Ca să vedem şi noi cat costă emisiunea lui Bittman care este deşănţată cand nu este plictisitoare sau a lui Mircea Radu, o ştersătură de creion pe un caiet de clasa întai, plictisit, el însuşi, până la depresie sau a Iulianei Marciuc, cea care nu face altceva decat să stea răbunită pe canapeaua confortabilă şi să se îngraşe vazand cu ochii. Primii doi au şi public pe care îl imploră să aplaude invitaţii pe care îi pun, astfel, într-o situaţie jenantă.  
Tot spre binele poporului plătitor se face şi emisiunea Viaţa Satului unde, în fiecare duminică, se duce muncă "patriotica" de lămurire cu agricultorul să accepte Organismele Modificate Genetic. Alte emisiuni făcute ca să aibă serviciu unu’ şi altul sunt: emisiunile pentru copii unde angajaţii TVR îşi aduc odraslele ca să se obişnuiască şi să prindă “microbul televiziunii”, matinalul la care nu se uită nimeni, tragerile Loto la care se umple studioul de fete de nici o culoare incapabile să spună o propoziţie simplă fără s-o stâlcească, telejurnalul prezentat de băieţii ăia plini de păr pe maini cu o conformaţie a capului neobişnuită şi alte asemenea.
Sunt doar cateva  programe care merită văzute pe tvreuri: emisiunea lui Moise Guran, Ora de Business, Profesioniştii cu Eugenia Vodă, D-ale lu’ Mitică prezentată de Mitică Popescu şi realizată în mare parte de Marian Marin, un fel de reporter de război, la drept vorbind, chiar dacă Adelin Petrişor este expertul în domeniu. Emisiunea va rămane în patrimoniu la fel ca şi interviurile lui H.R.Patapievici după Cultural. Mai merită Garantat100% cu Cătălin Stefănescu şi Distractis Show iar, dac-or mai fi şi altele, mai mult de 3 TVR-uri n-au de ce să existe.