miercuri, 8 februarie 2017

Altă întrebare! Romînia dezbinată sau Romînia însăilată?



De fiecare dată cînd se reia tema împăcării/dezbinării știm sigur că ne-am întors într-un punct mort. Uite, ăsta de acum, cu amnistia și grațierea politicienilor, e unul din punctele moarte, provocate, de la care o renaștere clonată stă să se producă. Adică, din politicianul vechi se ia o mătreață, ceva și se face unul nou-nouț pe care tu ar trebui să-l votezi fiindcă, dacă nu, ne întoarcem din nou într-un punct zero.

Punctul zero este un sit de unde arheologii politico-mediatici extrag rădăcina răului, până acum unic – Ceaușescu, Iliescu, Băsescu – iar, mai nou, dublu - Dragnea și Iohannis. După ce se extrage răul urmează împăciuirea nației și donației. Unificarea în cuget și-n simțiri, strânși uniți în jurul cîte unui post tv., emisiuni de sensibilizare și deprimare urmate de teledoane, vaccinuri obligatorii de la străini, corupție de la sine înțeleasă de la patrioți și toți suntem romîni de la Romînia profundă pînă la Romînia bine-îmbrăcată.

Romînia profundă este aceea cu mulți copii și multe ajutoare sociale, Romînia bine-îmbrăcată este revendicată de mai multe tabere: politice, ONG-iste, ongisto-globaliste și alte asemenea. Deocamdată, lipsesc din acest ultim episod minunații noștrii dascăli, doctorii noștrii care fac minuni și birocrații în număr dublu față de cît ar fi normal, toți cu salarii mici, zic ei, care justifică orice abuz în serviciu.

Dezbinarea ca dezbinarea dar împăcarea să vezi ce-i scoate din sărite pe unii.

În primul rînd că niciodată, dar niciodată nu se va petrece în țara asta o împăcare după modele pe care le vedem prin filme sau pe care încearcă unii să le implementeze prin propagandă tîmpită.
Dezbinarea, cel puțin pentru vîrsta noastră, vine din vremea lui Ceaușescu și este într-adevăr împărțită în două, de-asta e și greu de împăcat: jumătate ascultați/jumătate ascultători, jumătate muncesc/jumătate nu prea, jumătate dau dreptul/jumătate îl pretind, jumătate piloși/jumătate merituoși etc.

Apoi, în vremea lui Iliescu, s-a împărțit lumea în capitaliști și anticapitaliști în momentul cînd s-a hotărît că firmele private vor plăti întîi datoriile către stat și apoi, din ce rămîne, vor plăti salariile iar companiile de stat, căpușate și veșnic falimentare, vor plăti salariile și primele cu precădere iar, dacă mai rămîne ceva, mai varsă și la stat. Binențeles că nu mai rămîne nimic pentru buget la astea din urmă.

Între două rele definitive, a trecut și s-a dus ceea ce se consideră acum a fi fost bun dacă n-ar fi fost poporul prost și anume un partid care voia să împuște angajații care făceau grevă, să instaureze monarhia și să ne pună pe toți în genunchi să le cerem scuze pentru comunism. Pentru că, lumea nu mai știe, a existat un curent de opinie care ne cerea aceste scuze colective care ar fi avut scopul de a ne împăca pe noi - care nu știu ce vină aveam – cu cei care au avut de suferit de pe urma comunismului. De parcă noi am avut de beneficiat! Nici nu spun ce nervi a provocat acest tupeu care, culmea, avea aerul că va renaște nu-știu-ce și va împăca pe nu-știu-cine! Era ceva și cu Dumnezeu care era la ei și ne dădeau și nouă din bunăvoința lui dacă ne vedeam lungul nasului…, nu mai insist!

În sfîrșit, o mie de ani degeaba și, în sec. XXI, Geoană merge la Timișoara pentru o împăciuire pe nepusă masă. Dosarele Revoluției fuseseră aruncate la acarieni, victimelor nu li se făcuse dreptate, criminalii zburdau liberi dar Geoană, fiul unui nomenclaturist, considera că a trecut destul timp, oamenii poate și uitaseră ce-a fost acum aproape douăzeci de ani și, dacă nu, există iertarea creștinească de la care puțini se abțin. Nu, nici adunatul la moaște nu unește, cum ar crede unii!

Niciodată dezbinarea nu a fost urmată de o îmbinare provocată de un lider de orice fel de opinie din politică, media etc. De-asta, protestele recente – masive, nu doar cele mai însemnate din istoria post-decembristă – indiferent de cine și-a mai băgat interesul și a mai tras niște sfori, sunt originale. Să nu creadă nimeni că poate convinge atît de mulți romîni în jurul unei cauze! Dacă ar fi fost  amenințați de patroni să meargă ar fi ieșit un miting în genul celor de pe vremea lui Ceaușescu și nicidecum acest protest spectaculos din toate punctele de vedere! Păcat că n-au ieșit și cu alte ocazii, cum ar fi moartea bebelușilor de SHU, zice-se, moarte rămasă fără cauze bine determinate. Zic așa, pentru că am văzut copii în piață. Binențeles, altfel de copii decît cei din Romînia ținută săracă da’ profundă pentru votare, însă revendicați, abuziv, cu părinți cu tot, de  ONG-iști globaliti și extra-culturaliști, după cum am văzut azi la TVR.

Spuneam că impăcarea celor două Romînii (Adrian Năstase le-a văzut primul) niciodată nu stă în discursul unei elite, indiferent de unde izvorăște aceasta. Se produce însă, de la sine, o însăilare tolerantă, așa ca o scleroză pe care alegi să n-o mai bagi în seamă dacă tot nu se vindecă, sperînd că, dacă uiți de ea, trece de la sine.

Asta pînă cînd vine, să zicem Traian Băsescu, și-ți aduce aminte că statul e tot mai gras iar capitalismul tot mai slab. Asta face să-i sară țandăra celei de-a doua Romînii gîndindu-se cîte sporuri, șpăgi, tupeu are cealaltă jumătate și mai că-i vine să se separe în stinga-dreapta. După care-i trece cînd află că, la dreapta, stă, la ofertă, un rău – mic, zic ei – dar numai rău.

Şi iar se însăilează, și iar vine cartelul politico-mediatic împreună cu ONG-iștii aferenți să-i ceară să se certe și iar să se-mpace. Aceleași Romînii, aceiași politicieni, aceiași mentaliști, același deznodămînt.

În Romînia nu va niciodată altfel, nici măcar dacă dislocați 80% din populație și aduceți altă lume și spun asta cu aceeași satisfacție nedisimulată.