luni, 7 septembrie 2015

Brand de țară: Boala Gestionarului


Pă vremea lu’ Ceaușescu, corupția cea mai răspândită în mahalaua noastră comunistă era definită la nivel dă maidan pân metafora “a băgat mâna-n gestiune”.

Gestionarul, deci, era cel mai adesea prins c-a furat. Sigur că el nu mânca singur ci dădea și la case mai mari, înainte și după ce era prins, iar asta-i asigura o justiție favorabilă care să făcea în urma unui certificat medical. Că oameni suntem, ce dracu’!

Adică gestionarul să interna la nebuni și d-acolo să-ntorcea cu dovada că nu e în toate mințile și d-ai’-a furat. Judecătorul, băiat dă comitet, îl absolvea dă vină pă hoțoman. Nu era nici el dă piatră! Avea și el un suflet, nu!?

Cam așa era batjocorită ideea de Justiție într-un regim care, vedem acum, că era condus de corupție și nu de instituții, o apucătură ticăloasă care s-a păstrat și-n ultimii 25 de ani.

Un documentar despre unul dintre cei mai oribili criminali din istorie explică cel mai clar cum e cu “nebunia” asta și cum se dovedește ea în justiție. Psihopatul din povestea adevărată atrăgea femeile în propria locuință, le lega, le gaza cât să-și piardă cunoștința, le viola, le omora și le îngropa în propria curte. Ştim exact cum proceda pentru că, odată descoperite victimele în ograda inculpatului, avocatul n-a mai avut dăcât  să invoce “insanitatea”, temporară sau nu, iar bestia s-a simțit în siguranță să povestească ce-a făcut. Şansele ca nenorocitul să scape erau de vre-o nouă’-ș’ nouă la sută pentru că, în fond, era un psihopat! Asta-i clar!

 Așa stând lucrurile, procurorul a știut că nu mai are decât o singură încercare, foarte riscantă, dar singura.

El a hotărât să-l pună pe criminal să povestească a n-șpea oară cum a procedat dar, de data asta, într-un dialog rapid ce a decurs cam așa: Procuror: Deci când le ademeneai în casă nu erai conștient ce faci, nu? Psihopat: Nu. Procuror: Ce făceai apoi? Psihopat: Le băgam furtunul în gură și la gazam până leșinau. Procuror: Nu-ți dădeai seama deloc de actele tale…Psihopat: Nu, nu mai judecam! Procuror: Apoi, ce făceai? Psihopat: Le dezbrăcam și începeam să le violez. Procuror: Erai ca într-o transă, nu te puteai abține… Psihopat: Da, nu nu mai eram eu, nu mă puteam controla…Procuror: Şi dacă intra un polițist pe ușă? Psihopat: M-aș fi oprit de bună-seamă, a scăpat-o prostul. (Dialogul nu este cel original, deci nu trebuie pus între ghilimele, asta ca să știe și Ponta care a prezentat odată pe pagina lui un conspect după T. Băsescu și l-a încadrat ca pe un citat!)

Încă o dată, cheia a fost rapiditatea cu care s-a desfășurat interogarea inculpatului!

Deci, asta însemna “insanitate” la englezi, cel care săvârșea o infracțiune să fie atât de dus cu capul încât să nu-și dea seama că încalcă legea. Şi asta cu mult înainte să apară televizorul color și poze cu Trăistariu în chiloței.

Acuma să ne-ntoarcem la “gestionarul” autohton.

E drept că o astfel de insanitate nu poate fi invocată în favoarea lui dar în mod sigur o boală e și ar trebui s-o patenteze cineva. Așa cum au inventat alții ADHD-ul și altele, noi am putea să înregistrăm, după atâtea zeci de ani de cercetări, Boala Gestionarului.

Dorința compulsivă de a fura știind că iei din medicamentele pentru viață ale unui copil sau din bunăstarea unui popor, în general, pe care îl aduci la extincție prin acțiunile tale, impulsul nebunesc de a risca pușcăria în condițiile în care Justiția încătușează, la ordinea zilei, hoția de partid și de stat iar prietenii te-au informat că ești în vizorul DNA, discursurile nerușinate, pă-nțelesul omului, în care susții cât ești de cinstit și cum ar trebui să te aleagă plebea dacă vrea s-o ducă bine fiindcă tu ești în slujba poporului și altă avere nu-ți mai trebuie etc. sunt semne clare de boală mintală!  

„Este un miraj al veniturilor, este ca o dependenţă. La început apare minimalizarea situaţiei, apoi apare negarea consecinţelor «Nu mă prind ei pe mine, nu mi se poate întâmpla tocmai mie şi chiar dacă mi se întâmplă, scap eu cumva». Cam aceasta este gândirea lor. Dependenţa de venituri mari este ca dependenţa de jocurile de noroc, iar dorinţa de a câştiga cât mai mulţi bani este mai mare decât conştientizarea consecinţelor. Cei care intră în acest joc dezvoltă o gândire iraţională”, a explicat psihologul Mihai Copăceanu atitudinea primarului.  Citeste mai mult: adev.ro/nu9q0a