marți, 10 octombrie 2023

Vine al III-lea război mondial?

Vine al III-lea război mondial? Da, fiindcă v-aţi luat telefoane!



Is There a Global War Coming? | George Friedman at Brain Bar https://www.youtube.com/watch?v=kwnPgscg0vU

Traducere

“Salut! Se apropie un război mondial, desigur. N-a existat secol ȋn care să n-avem război. Despre cele din sec XX ştiţi, sec. XIX şi războaiele napoleoniene, ȋn sec. XVIII am avut Războiul de şapte ani şi ne tot putem duce ȋnapoi dar, dacă nu credeţi că se apropie un nou război mondial, atunci, ce spuneţi e că sec. 21 va fi singurul secol fără un război global.

Iar eu aş paria că dimpotrivă, pe cȋt vreţi voi.

De fapt, războiul global şi toate războaiele sunt lȋngă voi chiar acum. Ȋl aveţi ȋn buzunar. Vă prezint iPhone! L-aţi mai văzut. E dotat cu nişte aplicaţii superbe precum YouTube, Pinder şi tot ce trebuie. Iar voi sunteţi atȋt de cool ȋncȋt ştiţi că acesta reprezintă viitorul şi vă face complet diferiţi pentru că… Ei bine, pentru că sunteţi…cool!

Să vorbim despre asta. La baza acestui telefon stă un microcip. Microcipul a fost dezvoltat ca să ghideze rachetele balistice intercontinentale ale Statelor Unite ȋmpotriva ţintelor sovietice. Era nevoie de un mic computer, foarte uşor şi foarte precis iar soluţia a fost microcipul. Toate armele pe care le-am folosit ȋn timpul războiului rece, [inclusiv] ameninţarea cu extincţia umanităţii, au fost construite pe un microcip, pe care astăzi ȋl folosiţi şi voi. Fiindcă e cool. Ȋnsa e… ce e.

Uite ȋncă ceva: aveţi o cameră ȋn telefon, o cameră digitală, care a fost dezvoltată de US National Reconnaissance Office pentru sateliţii spion. Probabil, problema era cum aduci pe Pămȋnt fotografiile făcute, ȋn mod regulat, cu microfilmul, deci trebuia găsită o modalitate de a ȋnregistra imagini ale diverselor ţinte, fără să fie nevoie să arunci un film Kodak ȋnapoi pe Terra. Pentru că, la ȋnceput, aşa se proceda. Deci, au fost nevoiţi să dezvolte o modalitate de a ȋnregistra imagini care puteau fi transmise pe Pămȋnt rapid, atȋt de rapid pe cȋt trimiteţi voi selfies mamei sau altcuiva. Asta a fost camera digitală tip CCD - ȋmi amintesc denumirea imediat dar nu mai ştiu despre ce era - care ȋnregistra imagini digitale ce puteau fi transmise pe Pămȋnt anumitor personae.

Micuţa camera nevinovată, pe care o aveţi şi voi, s-a născut ȋn sateliţii spion.

Apoi, avem GPS-ul, vă place să hoinăriţi pe străzi uitȋndu-vă la el, ȋn loc să fiţi atenţi la traffic şi ajungeţi să fiţi ucişi din cauza asta. Acest device cool, GPS-ul, a fost inventat de United States Air Force (i s-a spus math star) ca să ghideze rachetele de croazieră către ţintele lor […]. Altele au fost inventate pentru ca soldaţii să ştie unde se află.

Plus, cel mai periculos lucru pe care ȋl aveţi ȋn acest device - dacă nu veţi fi loviţi de o altă maşină, o să vă buşiţi singuri ȋn timp ce vă holbaţi la el - are, deci, şi un caracter violent intrinsec.

Pentru că, toate acestea au fost proiectate ca să vă ducă ȋn locul unde toată umanitatea locuieşte: Internetul.

Internetul a fost dezvoltat de către Defence Advanced Research Project Agency ca să mute date clasificate dintr-un laborator secret ȋn altul. Ceva din laboratorul Oak Ridge Tennessee a fost mutat ȋn Los Alamos, apoi ȋn Brookhaven National Laboratories. Ce făceau ȋn aceste laboratoare? Cercetare ȋn războaiele nucleare, asta era marea chestie pe-atunci. A fost dezvoltat avȋnd un singur lucru ȋn minte: eficientizarea cercetării. Deci, cȋnd intri pe internet, toate protocoalele, toate chestiile cool care te navighează au fost dezvoltate de oamenii de ştiinţă americani care au fost profund implicaţi ȋn Războiul Rece.

Pe-atunci, aveaţi un cellular, pe care, cei mai mulţi nu-l mai folosiţi - pentru că mă enervaţi trimiţindu-mi mesaje-text, ȋn loc să daţi un telefon, da?

OK. Celularul a fost scos pe teren ȋn 1985 de către United States Army şi a fost folosit pentru prima dată ȋn Operation Desert War, fiind inventat special pentru a facilita comunicaţiile militare.

Ȋn concluzie, nu e nimic ȋn telefonul ăsta – sau dacă sunteţi fanatici religioşi: Android-ul – care să nu fi fost creat pentru război.

Deci, dacă vă gȋndiţi la război ca la ceva ȋndepărtat, ca la ceva ce nu are neapărat legătură cu voi, după care luaţi telefonul şi fiecare bit din el este scăldat ȋn război, ȋn frica de război şi tot restul…

Acum… americanii sunt ciudaţi, Guvernul Statelor Unite n-are voie să aibă patente. Regula de bază e că, deşi Guvernul US le-a inventat şi dacă n-au fost ţinute la secret, toată lumea poate beneficia de ele – e o regulă ciudată dar pentru noi funcţionează - ȋnseamnă că tot ce facem noi pregătindu-ne de război se găseşte ȋn avioane şi peste tot, ȋn final, totul se reduce la a fi disponibil.

Deci, Steve Jobs – cȋt de cool! – n-a inventat nimic! A luat invenţiile altora, oameni din sistemul de guvernare, le-a pus cap la cap şi singura lui invenţie a fost politica de marketing. Asta a fost destul de cool.

Bill Gates n-a inventat nimic. MS-DOS a fost un program pe care l-a cumpărat de la cineva, care, la origine, fusese dezvoltat pentru Air Force.

Zuckerberg, a inventat mai puţin decȋt nimic. Ȋntreaga voastră generaţie trăieşte ȋntr-o fantezie a creativităţii. Instrumentele de bază care vă ghidează şi vă invadează viaţa au fost inventate de războinici sau oameni de ştiinţă din domeniu. Au ajuns la voi prin intermediul unor băieţi de marketing foarte deştepţi care le-au asamblat şi v-au convins că sunt originale iar ei sunt geniali.

Adevăratele genii fac $50 000/an şi ies la pensie săraci. Băieţii cu marketingul sunt cei care fac bani.

Motivul pentru care m-am pornit cu asta e pentru că vreau să vă fie clar cȋt de intim sunteţi implicaţi ȋn război.

Leon Trotsky, celebrul communist pe care-l urȋm cu toţii, obişnuia să spună: poate voi nu sunteţi interesaţi de război dar războiul e interesat de voi! Se referea la fantezia că puteţi decide să evitaţi războaiele.

Războaiele sunt printre lucrurile cele mai ubicui din viaţa oamenilor. Războaiele sunt constante, se derulează chiar acum, şi se vor tot petrece multă vreme. Oamenilor nu le plac războaiele. Doar că nu contează ce-ţi place sau nu. Şi unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le ȋnţeleagă această generaţie e că istoria nu dă un ban pe ce-ţi place sau ce nu-ţi place.

Poţi fi millenian dar vei sȋngera de la glonţ la fel ca oricare altul. Viaţa voastră e construită pe lucrurile rezultate din Al Doilea Război Mondial.

Ce-a rezultat din WWII?

Două lucruri: multilateralismul – credinţa că noi toţi aparţinem Uniunii Europene, sau Naţiunilor Unite sau IMF sau Băncii Mondiale; iar al doilea: credinţa ȋn tehnocraţie. WWII a fost cȋştigat de cel mai mare tehnocrat: Dwight Eisenhower. Care n-a auzit niciodată un glonţ tras ȋn inamic dar a ştiut cum să organizeze 15 mil. de oameni ca să poarte un război.

Din asta ne-am ales cu o cultură a experţilor, cu credinţa că experţii pot conduce societatea, ca s-o facă mai eficientă şi mai sănătoasă. Astfel, ne-am ȋnconjurat de oameni…care ştiu, sunt experţi. Iar, ȋn 2008, toţi aceşti experţi s-au dovedit a nu fi aşa experţi. Dar asta ne-a condus totuşi la dragostea faţă de tehnologie, pentru că WWII a fost cȋştigat de tehnologie, adică de radar, de undele radio, de B-29 bombers, de armele nucleare.

Şi noi toţi, americani şi europeni deopotrivă, am crezut ȋn sanctitatea tehnologiei.

Dar nu numai. Am decis s-o facem virgină din nou – lucru foarte greu de făcut. Cum s-o faci virgină, din nou? Toate aceste tehnologii s-au ivit din războiul global. Ne-am prefăcut că războiul nu mai are legătură cu tehnologia, nici cu noi.

Ce vreau să subliniez e că voi trăiţi fiecare zi cu un produs de război! [arată telefonul]

Că fiecare parte a vieţii voastre e legată de acest produs şi singurul motiv pentru care nu vă gȋndiţi la asta e pentru că nu ştiţi adevărul şi gȋndiţi că dacă nu ştiţi, ȋnseamnă că nu e adevărat. Dar ăsta-i adevărul.

Vor mai fi războaie. Războaiele se ȋntȋmplă cȋnd unele naţiuni se ridică iar altele coboară.

WWII a ȋnceput odată cu ridicarea Germaniei, după 1871 şi unificare, cu ridicarea Japoniei care a devenit brusc cea mai mare putere din orient (Great Eastern Power) şi cea mai importantă, ridicarea Statelor Unite. ȋn 1865 am ȋncheiat Războiul Civil. 600 000 au murit atunci. 35 de ani mai tȋrziu, jumătate din bunurile manufacturate din lume erau produse de Statele Unite. Cu alte cuvinte, războiul nu te lasă “infirm”. Pare bizar, dar războaiele oferă oportunităţi iar acest război a făcut loc pentru Statele Unite.

Imperiul Britanic, Imperiul Francez şi toate aceste entităţi europene care au simţit că au dreptul divin de a domina lumea, după care a venit Germania, Japonia şi, peste toate, United States, care au remodelat lumea.

OK. Dacă ȋntrebai oamenii ȋn 1935 dacă vor un război Mondial, ar fi răspuns că nu. Ar fi votat chiar ȋn direcţia asta. Dar, ȋn pofida voinţei lor, tot s-a ȋntȋmplat. Ȋntre cele două războaie mondiale, peste 100 mil. de oameni au murit. Vieţi distruse.

Ȋn zilele noastre avem, din nou, puteri care urcă, puteri care coboară. United States rămȋne puterea dominantă. 25% din economia globală este sub controlul Statelor Unite. America controlează toate oceanele lumii. Asta ȋnseamnă că noi ajungem să-i invadăm pe alţii iar ei nu ne pot invada pe noi. Aici sunt categoric, pentru. Dar nici o putere, vreodată, ȋn istoria lumii, n-a deţinut controlul oceanului planetar, aşa ȋncȋt, să fim angajaţi simultan ȋn criza din Korea, să luptăm ȋn Orientul Mijlociu şi să trimitem trupe ȋn Polonia, Romȃnia şi tot aşa.

Avem un preşedinte foarte ciudat dar nu contează, pentru că preşedinţii vin şi pleacă, doar puterea rămȋne. Oricȋt de stupid e Donald Trump, Statele Unite rămȋn tot la 25% din economia globală, singura forţă capabilă să-şi impună forţa oriunde ȋn lume, cu bune, cu rele. America tot controlează mările, domină spaţiul şi chiar ȋi vom supravieţui şi lui Donald Trump.

Apoi, puterile care au dreptate să submineze Rusia. Rusia e Arabia Saudită vorbind ruseşte. Depind de exporturile de petrol iar preţul petrolului nu poate fi controlat de ruşi. Nu pot conduce ţara la $50 barilul, aşa că vor invada Siria, apparent fără motiv, ca să dea bine. Adică, uite, c-am invadat pe cineva!

Bravo, acum aveţi un lepros, felicitări! Ce-o să faceţi cu el? China este o ţară ȋn declin. A avut o creştere de 15% iar acum spune că a scăzut la 6,5% dar este o ţară extraordinar de săracă. Fȋşia ȋngustă pe care noi o vedem ca minunată, reprezintă doar o parte din China. Ȋşi vinde produsele ȋn Europa şi USA. Dar europenii sunt pe drojdie, stagnează şi nu mai pot cumpăra toate aceste bunuri. Americanii vor ajunge şi ei la fundul sacului, pȋnă la urmă, aşa cum ni se ȋntȋmplă dintotdeauna şi nici noi nu le vom mai cumpăra produsele. Fiecare dintre aceste popoare depind nu de geniul lor, ci de disponibilitatea oamenilor de a le cumpăra producţia.

Care sunt ţările emergente?

Japan, […] a treia cea mai mare putere a lumii şi, de departe, o mai mare forţă navală decȋt China; PR-ul Chinei nu e grozav. Singurii care vor o armată navală puternică a Chinei sunt US NAVY, deoarece asta le-ar aduce un buget mai mare (d-aia susţin că China NAVY e puternică).

Japonia este, deci, marea putere asiatică. Apoi, Turcia. Dacă există cineva care să aducă la un acord lumea arabă, aceştia sunt turcii, fiindcă ei sunt singurii care au mai reuşit asta ȋn timpul Imperiului Otoman. Acum sunt din nou ȋn joc şi e un haos ȋn Turcia, creat de ȋncercarea de reconciliere a religioşilor cu seculariştii. Dar haos a fost şi-n Statele Unite, ȋn timpul războiului civil. Haosul, uneori destramă, alteori te face mult mai puternic. Iar ȋn această regiune, Polonia – de care rȋdeţi, dar, cȋnd am spus, mai ȋntȋi, Japonia – lumea a rȋs, apoi Turcia – au rȋs…

Nu rȋdeţi! Nu rȋdeţi de Polonia! De ce?

Rusia e ȋn cădere. Germania exportă 50% din PIB, jumătate din economia ei depinde de clienţi ei, cei care cumpără. Iar exact acum, cel mai mare cumpărător al ei e Statele Unite, iar noi ȋl avem pe nebunul, capabil de orice, care n-o place pe Merkel. Cȋnd eşti atȋt de mare precum America, poţi face mutări prosteşti şi să scapi nepedepsit.

Cȋnd ai toate aceste ridicări şi coborȋri, credeţi că nu va fi război? Ei bine, lumea e plină de război chiar acum. Poate nu sunteţi de acord, poate există chiar un sondaj care spune că războiul trebuie să se oprească, dar nu se va ȋntȋmpla.

Apropo, Merkel, după ce a fost insultată de Trump, a zis: Hai, că ne-am săturat! De-acum o să ne apărăm. Slavă Domnului, ȋn sfȋrşit! De ce-o fi crezut că Statele Unite se vor simţi ofensate că nu trebuie să apere Germania, nu e clar.

Dar cum supravieţuieşte Germania exportȋnd 50% din PIB? 10% pierderi din exporturi, ȋnseamnă 5% pierdere din PIB, ceea ce, ȋn termeni tehnici, ȋnseamnă că sunt terminaţi. Deci, ce-avem aici e o putere ȋn declin, Rusia, o altă putere ȋn declin, Germania, şi o ţară ȋn mijlocul lor care nu se descurcă rău, Polonia. Aşa vă daţi seama cine va fi acolo.

Acum, se va duce Rusia liniştită la culcare? Nu cred.

Va spune Germania: Ei, asta e, o s-avem iar şomaj 30%!? Nu, nu e pe stilul lor.

Va fi Ungaria, ȋncă o dată, ca ȋn toată istoria ei, prinsă ȋntr-un mare conflict asupra căruia n-are nici un control? Da, sunteţi doar 10 mil. şi nimănui nu-i pasă de voi. Va sfȋrşi Ungaria prinsă de partea greşită a războiului? Aveţi un “dosar” impecabil pȋnă acum. (rȋsete)

Asta-i chiar viaţa voastră! Dacă voi credeţi că vă veţi trăi viaţa pȋnă la sfȋrşitul secolului, mulţi dintre voi vor ajunge acolo, fără război, fără moarte şi fără suferinţă, atunci trăiţi ȋntr-o fantezie. Nu aşa funcţionează condiţia umană.

Inainte de Primul Război Mondial, toată lumea gȋndea că ȋn Europa nu mai poate fi război, datorită interdependenţelor. Francezii şi germanii aveau atȋt de multe schimburi comerciale – Norman Angell a scris o carte ȋn care spunea despre marea iluzie c-ar mai putea fi un război. Era un tip foarte deştept dar comitea o greşeală fatală. Aş fi vrut să-l văd la 21 de ani, ȋn tranşee, ratȋnd ȋn felul ăsta, dar n-a fost să fie.

Avertismentul pe care vreau să-l transmit este că războiul vă pȋndeşte viaţa peste tot. Ȋn concluzie, vă puteţi preface că acest obiect [telefonul] e un instrument inofensiv şi innocent, ȋnsă fiecare piesă din el a fost proiectată să ucidă sau să ajute la omucidere!

Ăsta-i adevărul!

Mai ȋnseamnă şi că va trebui să acceptaţi faptul că există posibilitatea ca, de vreme ce-au trecut 70 de ani de la ultimul război systemic, nu vor mai trece alţi şaptezeci pȋnă la următorul.

S-ar putea ȋntȋmpla dar, din nou, aş paria ȋmpotrivă.

Cei mai mulţi dintre voi… scuzaţi-mă, sunt bătrȋn şi ţifnos şi…

Cei mai mulţi dintre voi sunteţi plini de sine şi credeţi că viaţa voastră depinde de voi. Bunicii voştrii trebuie să fi crezut la fel şi n-a fost aşa. Viaţa lor a fost modelată de evenimente. Credeţi că voi daţi formă propriei vieţi. Credeţi că atunci cȋnd vă cumpăraţi un iPhone, deţineţi controlul ȋn viaţa voastră.

-(arătȋnd telefonul) Ăsta e arma Războiului Rece!

Armă integrată. Iar voi o folosiţi ȋn fiecare zi, fără să ştiţi, fără să vă pese. Iar problema nu e a generaţiei voastre, ci a generaţiei mele, Boomers şi fiecare altă generaţie, pentru că fiecare credem că noi suntem altfel. S-ar putea să nu fie aşa. Sunteţi doar nişte copii şi aveţi fantezii. Apoi, vă faceţi mari şi ceva absolut incontrolabil se-ntȋmplă iar asta vă schimbă viaţa.

Ar fi mai bine dacă v-ar prinde pregătiţi, dacă vă veţi da seama ce se-ntȋmplă, dacă veţi fi ȋnţeles mesajele făcute de lideri, care, ȋn fapt, nu doar că vă pot modifica viaţa, ci chiar pot să-i pună capăt!

Veţi putea să vă opuneţi mai efficient, pentru că, ce se-ntȋmplă e că atunci cȋnd ȋncepe (se va porni, cumva, ȋntr-un fel sau altul), veţi ȋnţepeni! Veţi spune că n-are nici o legătură cu voi. Veţi spune: Eu n-am vrut aşa ceva, sunt un millennial! Am dreptul s-aleg.

Eu sunt un boomer, n-am avut d-ales. Tatăl meu a crescut ȋn Ungaria, ȋn anii 1920, 1930 şi n-a ales el să fie WWII. E important să ȋnţelegeţi cȋt de profund se ȋntrepătrund războiul şi viaţa voastră, să ȋnţelegeţi trecutul şi cum vă poate vizita războiul, indifferent de voinţa voastră.

Ȋncrederea specifică tinereţii e periculoasă, pentru că trăieşte iluzia puterii depline ȋn luarea deciziilor care vă determină viitorul. Cei mai mulţi dintre noi, dacă nu toţi, suntem prinşi ȋn reţele [pȋnze de păianjen] ȋn care nu ne-am fi aşteptat niciodată să fim şi cel mai bun lucru pe care-l puteţi face e să le anticipaţi. Motivul pentru care n-o faceţi e că preferaţi iluzia puterii [personale], care nu există.

Sper că nu v-am supărat prea mult dar, ȋn principal [ce spun] e că viaţa e grea şi o să murim ȋntr-o zi.

Gata, am terminat.”



 

“Although he spent 35 years in the military and served during both world wars, Eisenhower never saw a single day of active combat.”  https://www.history.com/news/10-things-you-may-not-know-about-dwight-d-eisenhower

Learn about the history and math behind the Global Positioning System. https://letstalkscience.ca/educational-resources/backgrounders/math-behind-gps

Japan’s workers haven’t had a raise in 30 years. Companies are under pressure to pay up  https://edition.cnn.com/2023/02/03/business/japan-workers-wages-inflation-intl-hnk/index.html



“What is CCD digital camera?

A CCD camera is a video camera that contains a charged-coupled device (CCD), which is a transistorized light sensor on an integrated circuit. To simplify, CCD devices convert or manipulate an electrical signal into some kind of output, including digital values.”  https://www.google.com/search?q=digital+camera+driven+by+CCD

“Războiul de şapte ani - “Acest război a fost descris de Winston Churchill ca fiind primul război Mondial [1], de vreme ce a fost primul conflict din istorie care a avut lupte pe tot globul și în care cea mai mare parte a combatanților au fost ori națiuni europene ori coloniile lor de peste mări.”  https://ro.wikipedia.org/wiki/R%C4%83zboiul_de_%C8%98apte_Ani

“In The Great Illusion, Angell's primary thesis was, in the words of historian James Joll, that "the economic cost of war was so great that no one could possibly hope to gain by starting a war the consequences of which would be so disastrous.”  https://en.wikipedia.org/wiki/The_Great_Illusion



“Will you live your life out to the end of the century, as many of you might, without war, without death, without suffering? You’re living in a fantasy world. That’s not how the human condition works.” https://en.wikipedia.org/wiki/The_Great_Illusion

“Hamas attacked Israel in part to undermine an Israeli-Saudi deal, many experts believe. Such a deal could isolate Iran, Hamas’s patron, and could lead to an infusion of Saudi money for the Palestinian Authority, a more moderate group than Hamas (as Thomas Friedman explains in this column).”  https://www.nytimes.com/2023/10/09/briefing/hamas-israel-war.html

“Extensive combat in Gaza, for example, has both political consequences and military limits. Occupying Gaza is easy; pacifying Gaza is not.”  https://www.progressiveisrael.org/george-friedman-the-israeli-crisis/