Pagini

Pagini

Pagini

miercuri, 7 ianuarie 2015

Discursul președintelui Iohannis la CSM



“În șirul noțiunilor fundamentale pe care românii le-au redefinit după 1989, un loc aparte îl ocupă ideea de «justiție». Cu precădere însă în ultimii ani, românii au arătat că au înțeles că așezământul social al națiunii se sprijină în bună măsură pe justiție și că privilegiile de care se bucură se numesc drepturi, iar aceste drepturi trebuie apărate și respectate. Aceasta este, de fapt, demonstrația că oamenii onești și performanți din sistemul judiciar românesc au trezit în conștiința semenilor ideea de dreptate, un pas decisiv spre o democrație consolidată, pentru care merită cu prisosință să fie felicitați și încurajați.” http://www.evz.ro/in-apararea-lui-klaus-iohannis-ce-a-spus-presedintele-la-csm-si-de-ce-obsesia-antena-3-ii-va-macina-credibilitatea.html

Traducere:
După “89, mintea românilor s-a umplut de idei între care “ideea de Justiție” li s-a urcat la cap cu precădere în ultimii ani când au înțeles că sunt cetățeni europeni și au drepturi-așa e când dai privilegii gloatei!- drepturi care, sigur, “trebuie apărate și respectate”, bla, bla…
Înainte de ce urmează să spun, vreau să vă asigur că vă consider “onești și performanți” și să vă felicit! Bravo!


În calitate de președinte, este obligația mea constituțională să asigur Justiției cadrul normativ de funcționare, să apăr independența sistemului judiciar, să exprim așteptările, dar și să atrag atenția asupra unor probleme restante ori nerezolvate. Sistemul de justiție nu este ceva abstract, ci este compus din oameni și trasăturile personale ale acestora, iar abilitățile lor sunt esențiale pentru buna funcționare a sistemului. De aceea, dintre toate mijloacele prin care se realizează consolidarea sistemului judiciar, promovarea unor judecători și procurori, pe criterii ce țin exclusiv de competență profesională, experiență managerială și integritate, reprezintă unul dintre cele mai importante instrumente. În același timp, trebuie să știm că niciun cadru normativ și nicio garanție încredințată de o altă putere a statului nu pot asigura independența personală a unui magistrat, dacă acesta nu își însușește și nu aplică ideea de independență. Cu alte cuvinte, un magistrat este atât de independent cât alege el să fie. Este, însă, rolul și responsabilitatea mea să mă asigur că Justiția va beneficia de liderii potriviți, acolo unde numirile imi revin în competență. Mai departe însă, performanța de caz și de sistem este responsabilitatea exclusivă a acesteia”. http://www.evz.ro/in-apararea-lui-klaus-iohannis-ce-a-spus-presedintele-la-csm-si-de-ce-obsesia-antena-3-ii-va-macina-credibilitatea.html

TRADUCERE:
În calitatea mea de președinte și pentru că mă obligă Constituția trebuie să asigur “cadrul normativ de funcționare” a Justiției și să numesc “liderii potriviți”. În rest, dacă Justiția nu funcționează e numai vina dumneavoastră, a celor din sistemul judiciar.
Şi țineți minte ce vă spun “cu alte cuvinte”: dacă vreți să fiți independenți, bine! Dacă nu, nu! (ATENTIE la asta: Cu alte cuvinte, un magistrat este atât de independent cât alege el să fie.”)

Este de datoria mea să arăt, totodată, că instituțiile nu trebuie personalizate, identificate cu imaginea liderului de la un moment dat. Instituțiile nu „aparțin” conducătorilor. Doar așa ne putem feri de derapaje și manipulări, de situații periculoase și nedemocratice. Așadar, instituțiile trebuie consolidate și apărate în ansamblu, și aici mă refer la toate cele trei componente ale Ministerul Public: Parchetul general, DNA și DIICOT”. http://www.evz.ro/in-apararea-lui-klaus-iohannis-ce-a-spus-presedintele-la-csm-si-de-ce-obsesia-antena-3-ii-va-macina-credibilitatea.html

TRADUCERE:
Să nu vă mai așteptați de-acuma să vă țin partea în fața politicienilor c… c…, dar să nu spunem cuvântul ăla urât fiindcă bunii mei colegi încă nu și-au revenit după “derapajele” fostului Președinte. Deci, vedeți cum vă consolidați, instituțiile astea… DNA, DIICOT, să nu vă băgați în “situații periculoase”.

Rolul meu constituțional de mediator mă obligă, totodată, să veghez la protejarea sistemului judiciar de orice ingerință din partea altor puteri ale statului sau a altor entități instituționale. Există linii roșii a căror traversare produce o periculoasă debalansare a echilibrului în stat, iar recalibrarea constituie un proces lung și dificil. Dumneavoastră știți cel mai bine că, inclusiv în accepțiunea jurisprudenței Curții Europene a Drepturilor Omului, magistratul trebuie să judece în baza probelor, nu în baza informațiilor, indiferent de unde ar veni acestea (...) Consider important de subliniat faptul că Justiția este una din cele trei puteri ale statului, nu o supraputere. Justiția trebuie exercitată cu demnitate, respect și sobrietate, nu etalată sub aspect de exotism mediatic. În același timp, Justiția se face cu respectarea tuturor drepturilor și libertăților civile, inclusiv a prezumției de nevinovăție și a dreptului la imagine. Din acest punct de vedere, este de dorit ca CSM-ul și Inspecția Judiciară să ia atitudine, potrivit atribuțiilor legale, la modul cel mai serios ori de câte ori apar scurgeri nepermise de informații în presă, din dosarele penale aflate în curs de instrumentare. De asemenea, este fundamental ca mijloacele de investigare să fie folosite în condiții de deplină concordanță cu Constituția și cu reglementările internaționale și doar sub controlul unui magistrat judecător”.

TRADUCERE:Altfel, eu sunt, pe de-o parte, mediator iar pe de altă parte trebuie să mai și stau de veghe nu carecumva să s-abată vre-o ingerință asupra Justiției. Dumnezeu știe cum o să fac asta!
În altă ordine de idei, aveți grijă c-am auzit că judecați după ureche ca lăutarii și nu în baza probelor și am constatat că vă credeți o “supraputere”!
Mai mult, se pare că nu respectați dreptul la imagine al c… c… colegilor mei, în fond, ei sunt nevinovați până la proba contrarie dar, dacă ies stenogramele alea în presă și tot poporul vede cu ochii lui și aude cu urechile proprii cum se întâmplă corupția și la câte miliarde de euro se ridică, cum să-i mai scoți nevinovați?
Deci, fără “exotism mediatic”-lăsați-i pe avocați, doar, să facă procese publice la televizor și să-i terfelească, în tandem cu presa, pe procurori și judecători și nu vă mai credeți Supermani fiindcă nu e treaba voastră să faceți rating! Iar “scurgerile nepermise” în presă trebuie să intre sub incidența legii!

Îhî! Exact asta vroiam să spun și eu, zice Victor Ponta!

Trebuie să-l apărăm pe Klaus Iohannis de băsiști! E de-al nostru!-zice Antena3.

Noi: Mai vii tu să te votăm! Te vor mânca ăștia!



P.S. Specialiștii juriști au spus ieri pe toate posturile că noul Președinte a călărit la greu Constituția prin propunerile surprinzătoare pe care le-a făcut de a băga procurorul general în CSM și CSAT și prin ghiveciul  legislativ ce s-ar produce dacă și CSM-ul ar face propuneri legislative, așa cum a sugerat același Președinte.

Discursul integral al Președintelui la CSM din 6 ian.2014 http://presidency.ro/?_RID=det&tb=date&id=13875&_PRID=